SORDUK SORUŞTURDUK: SHE PAST AWAY

SORDUK SORUŞTURDUK: SHE PAST AWAY


Yarın MIX Festival'da görüşmek üzere


Dış basında çok bilinmeyenli sanatçıları betimlerken sık sık kullanılan “Enigmatic” kelimesinin Türkçe karşılığı pek sevdiğimiz She Past Away olabilir. Onuncu yılını devirirken hala üstüne koymayı başarabilen ender Türk gruplarından birini oluşturan ikili, geçtiğimiz sene dünyanın en prestijli catwalk’larından olan Dior Homme’un defilesine arkaplan müziği vererek Bursa bayraklarını Paris Moda Haftası’nda ütülü olarak astırmıştı. Kasvetli Kutlama ile gerçekleştirdiği hak edilen zıplamayla ciddi bir dünya turuna çıkan ekip, yarın Zorlu PSM ev sahipliğinde MIX Festival‘da gerçekleşecek ülkemizdeki nadir performanslarından birine hazırlanırken, ufak tefek sorularla She Past Away’i ufak ufak darladık.

she-past-away-600x600

 

Nereye gittiği pek bir belirsiz, vücuda girenin çıkanın belli olmadığı tekinsiz bir gece çıkarmasını gözümüzün önüne getirdiğimizde She Past Away bu manzaraya cuk diye oturan bir soundtrack oluşturuyor. Sizce hangi filmin hangi sahnesinde bir şarkınız kullanılsa nokta atışı olurdu?

Dario Argento’nun Opera’sında kullanılmış olsa harika olurdu. Özellikle operada süzülen kuzgunlar eşliğinde.

Pek iç açıcı olmayan, hatta olmayan bir müzik scene’imiz var, bu durum çoğu Türk grubunu müzikal iflasın eşiğine getirirken siz, bambaşka ülkelerdeki scene’lere sızıp daha önce pek keşfedilmemiş coğrafyalara daldınız. Aynısını başarmak isteyen onlarca gruba verebileceğiniz irili ufaklı tavsiyeniz var mıdır?

Tavsiye vermemiz ne kadar doğru olur bilmiyorum. Tek söyleyebileceğim, içimizden gelen müziği yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Ayrıca özgün bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Bu ikisi birleştiğinde bazı olasılıkların yaşanması kolaylaşıyor tahminimce.

Yarın sabah uyandığınızda bambaşka bir müzikal direksiyonda, başka bir isim altında, tek bir albüm kaydetmeye karar verseydiniz, bu albüm neye benzerdi?

Cathedral – Forest of Equilibrium.

Almanya, Doğu Avrupa ve Rusya turnesinden sonra yeni kayıtlar geliyor mu? Peki bu kayıtları grup turnede ve parmaklar sıcacıkken mi kaydetmek hoşunuza gidiyor, yoksa tamemen ıssız bir zamanda ve mekanda gerçekleşen kayıt sürecinden mi hoşlanıyorsunuz?

Müzik yazarken ıssız ve yalnız olmak çok daha elverişli ve tüm dış dünyadan uzak.

DeLorean, Donnie Darko’daki uçak motoru veya Time Sled, elinize az kullanılmış bir zaman makinesi geçse eminiz Mısır veya Roma zamanlarına gitmek gibi klişelerdense, daha nokta atışı yapmak istedikleriniz, görmek istedikleriniz belki de değiştirmek istedikleriniz vardır. Zaman makinesiyle She Past Away neler yapar?

Ben yine de, uzaktan da olsa Roma dönemini şöyle bir görüp tekrar makineye atlayıp farklı zamanlara yelken açardım. Malum, can güvenliği. Sonrasında dinlerin başladığı döneme gidip yayılmasını engellemeye çalışırdım elimden geldiğince. Son olarak da müzikal anlamda uzun bir yolculuğa çıkardım. 1976’ya, Manchester’daki Sex Pistols konserine gidip, o kıvılcımın yaşandığı geceyi tüm o mühim şahsiyetlerle birlikte paylaşma şansını yakalardım. Ardından 80’ler Londra Batcave Club ve Berlin wave ortamında vakit geçirip bir şekilde oralarda kalmanın yollarını arardım.

MIX Festival öncesi son düzlükteyiz, en önden dinleyeceklere var mı bir mesajınız?

Türkiye’de pek sık çalma fırsatımız olmuyor. Bu yüzden heyecanlıyız. Her She Past Away konserinde olduğu gibi içsel bir paylaşım yaşayacağız. Bir çeşit olumsuz duygular aktarımı. İç dökme ve arınma bizim müziğimizin bir parçası. Tüm vadettiğimiz bu.

whatsapp-image-2016-09-29-at-19-16-30

30 Eylül Cuma akşamı 20.45’te sahne alacak She Past Away’in dışında Oi Va Voi, Büyük Ev Ablukada, Ceza, Baba Zula ve Che Sudaka‘nın da aralarında yer aldığı 32 konser ile yan etkinlikler ve atölyeleri bir araya getiren MIX Festival yarın Zorlu PSM’de başlıyor.