mix festival presented by %100 müzik rehberi: a’dan z’ye

mix festival presented by %100 müzik rehberi: a’dan z’ye


bütün sanatçılarına bakış atıyoruz


Taşları veya kemikleri birbirine vurarak ses çıkartan insanoğlu, ilk çalgısını rüzgârda çeşitli sesler çıkartan sazlıkları gözlemleyerek yaptı. Kamışları kesip üzerine delikler açarak ilk melodileri üfledi. Ardından ritim ve armoni birleşti. Böylece müziğin icadı, milattan önce 82 bin ilâ 43 bin yıllar arasında gerçekleşti. An geldi, Zorlu PSM faaliyet göstermeye, müziği yaymaya başladı. Bu müzik denen icadı herkes işitmeliydi. Birden çok sanatçının bir araya gelerek benzer ya da özgün tıngırdadığı festivaller doğdu. Zorlu PSM bünyesindeki çeşitli festivallerle oturmalı ve ayakta konserler düzenledi. Bu zevki tatmak isteyen ahali biletlere, karekodlara hücum etti ve ceketlerini vestiyerde bırakıp aynı frekanslara girmeye başladı. “Basları duyuyor musun?” dediler birbirlerine. “After’a nereye kaçıyoruz?” diye sordular. 

 

Babil kulesinin yıkılması müziği de etkiledi. Aynı, parlak ve renkli Zorlu PSM çatısı altında birleşen müzik severleri tek festivale çağırmak güçleşti. Zevkler ve renklerin tartışılmadığı konusunda hemfikir olduk aniden. Türkçe müzik severler ile dilciler ayrıldı ilk önce. Westcoast, Eastcoast derken rap tayfası kendi kimliğini bularak kümelendi. Gerçek rock’ın ne olduğunu tartışanlardan indie taraflara kaçanlar da oldu, karanlık taraflarda buluşan metalciler de. Elektronik dalgalara kulak dikildi kimileri… Müzik severler olarak hiç olmadığımız kadar çok ve hoştuk. Tek sorun, “bir araya gelsek kaç kişi oluruz?” merakımızın dinmeyen bir ateş gibi içimizde kaynamasıydı. Zorlu PSM bu görevi üstlendi. Bu yıl Converse ve Kia da yardımcı oldu.

 

Çok sesli festival mottosuyla bu yıl 3-4 Kasım’da gerçekleştireceği “MIX Festival presented by %100 Müzik” ile bize ihtiyacımız olanı yedinci kez veriyor. İki gün boyunca müziği neden sevdiğimizi hatırlayacağımız festivalde playtuşu olarak tabii ki oradayız. Her janranın, ağızda dağılan farklı tatların, spektrumda en uzak olduğumuz türlerin, haftalık seçkilerimizin ve listelerin müziği, MIX Festival presented by %100 Müzik ile bizlerle buluşuyor. 

Aslında mixtape kültürüne uzak değiliz. Şarkıların elden ele yayıldığı fiziksel günlerde her şarkı altın değerindeydi ve şarkıya ulaşabiliyor olmanın değerini olabildiğince farklı janrayı dinlemeye çalışarak veriyorduk. Vakit, Zorlu PSM semalarında MIX Festival presented by %100 Müzik ile bu kültürü tekrar yaşatmanın vaktidir. Yedinci kez gerçekleşecek festivale yeni gelmedik, geri geldik. Buralardaydık ve buralarda olacağız. Peki kimleri dinleyeceğiz?

 

3 Kasım 2023: Karışık Kaset Başlıyor

 

Röyksopp (DJ Set): Elektronik ustaları.

 

Norveçli ikili Röyksopp, downbeat’e getirdikleri sıcak ve davetkâr yorumla 2000’lerin başındaki elektronik patlamasını atlatan zamanının en kalıcı elektronik gruplarından biri. Aynı zamanda hit şarkı makinesi abiler, on albümün yanı sıra durmadan üretmeye devam ediyor. MIX Festival presented by %100 Müzik’in belki de en çok bilinen ismi Röyksopp, “zamanında İstanbul’da dinledim.” diyebilmemiz için 3 Kasım’da bizlerle olacak.

 

 

Warhaus: Aşka yabancısın, yabancıyız.

 

En bilinen şarkısı Love’s a Stranger olan, Belçikalı sanatçı Maarten Devoldere‘nin projesi. Chillout indie denince akla gelen müzisyen, son albümü Ha Ha Heartbreak’ı geçtiğimiz sene yayınlamıştı. Tanıdık hislerin adamı Maarten, nasıl söyleyelim; sabah gözünüze vuran güneş ışığıyla uyanmanın, iş çıkışı uğranılan favori kafelerin, adını koymadığınız ilişkinizdeki ellerin birbirine değdiği utangaç anların şarkılarını söylüyor. Ne zamandır kendisiyle denk gelememiş, özleşmiştik. 

 

 

Aga B: Türkçe rap’in ikinci dalgası.

 

Ortalama bir Türkçe rap dinleyicisi anlayacaktır; rap’imizi basitçe üç döneme ayırabiliriz. İlki, Kreuzberg’den ülkemize seken, Ceza’lı Sagopa’lı bebek adımları. Ardından Aga B’nin de içinde olduğu autotune öncesi son dönem. Üçüncü dönem ise günümüzün hali vakti. Aga B; kendisinden öncesini miras olarak saklayıp sonrasına taşıyabilmiş eşsiz bir ses. Tıpkı MIX Festival gibi, şarkı portföyüne farklı janralardan konuk almasıyla meşhur bir MC. Bu sene tam 6 single yayınlayarak kendi prime’ını yaşayan rap sanatçısını kaçırmak istemeyebilirsiniz. Şayet biz özellikle “Endam” için orada olacağız.

 

 

Cosmic Crooner: 60’ların tadı.

 

Cosmic Crooner, kendi deyimiyle “Doowop Space Pop” ile orkestral tonlu sözleri rock ‘n’ roll enerjisiyle keşfedip, kendinize saklamak isteyeceğiniz o şarkıcı. Klasik filmlerden, 60’ların ve 70’lerin müziğinden yoğun bir şekilde ilham alan Cosmic Crooner, birkaç ay önce uzun süredir beklenen ilk albümü The Perks of Being a Hypocrite’ı yayınlamıştı. 

 

 

Douglas Dare: Güçlü bir vokal.

 

Zarif, karamsar, piyano temelli şarkıları ve özgün sesi ile bu zamana kadar birçok sanatçıya benzetildi. Fakat en sonunda benzersizliği anlaşılan Douglas, avangart müzik denince akla gelen ne varsa yapıyor. Festivalin vokal olarak en başarılı isimlerinden İngiliz sanatçıyı canlı dinleyebilmek için Zorlu PSM’de olacağız.

 

 

ECHT!: Bu festivalin fütürist güzelliği.

 

Brüksel’in kültüründen ve çeşitliliğinden derinden etkilenen grup, MIX Festival’in ruhuna dokunur şekilde elektronik, bas müziği ve deneysel caz arasında bir yerde duruyor. Gitarist Florent Jeunieaux ve basçı Federico Pecoraro’nun da bulunduğu dört kişilik ekip, çiçeği burnunda ikinci albümü Sink-Along’un 10 parçasıyla Zorlu PSM sahnesinde olacak. 

 

 

Flört: Lan oğlum böyle olmaz.

 

Bir başka dört kişilik grup, Anadolumuzun bağrından kopuyor. Anadolu Rock’ın sahne alan son temsilcisi Flört ağabeyler, yaş aldıkça daha da lezzetlenen bir şarap gibi, didaktik ve eğlenceli sözlerini gaz gitarlarla birleştirerek eski Türkiye ruhunu yaşatıyor. Doğru bildiğini çekinmeden söyleyen Flört, daha yeni “Hayır mı Şer mi?” single’ı ile “sanat toplum içindir” demişti. 

 

 

Isaac Delusion: Hafifleten şarkıların reçetesi. 

 

Fransız müzik grubu Isaac Delusion; elektronik, indie pop ve alternatif müzik tarzlarını birleştiren bir sound’a sahip. Sözlerine odaklanınca üzülüp, ritmine odaklanınca kendinizi göbek atarken bulabileceğiniz eşsiz bir tarza sahipler. Loïc Fleury ve Jules Paco’dan oluşan grup, en son “Lost and Found” adlı single’ı ile içten bir “yaa, şebek” dedirtmişti. 

 

 

Jayda G: Biraz dans, renk!

 

Bu yetenekli hanımefendi, Kanadalı house müzik yapımcısı ve DJ. “Both of Us” şarkısıyla 63. Grammy Ödülleri’nde En İyi Elektronik Dans Kaydı kategorisinde aday gösterildi ve daha sonra Club Future Nostalgia albümü için Dua Lipa’nın “Cool” şarkısını remix’leyerek kendisine başarılı bir CV yapmıştı. 

 

 

The Flabbies: Yerli ve milli post-rock esintisi.

 

Uzunların aydınlattığı otoyolu kafada bir ton düşünce ile izlerken dinlersiniz The Flabbies’i. Bu hayatın jenerik müziğini ortaya koyan yerli ekip, 2015’ten beri size kendinizi ana karakter gibi hissettiren şarkılar yapıyor. Chill’in sözlük anlamını okumanıza gerek kalmıyor. Son albümü “Up in the Air” ile MIX Festival’de bizlerle buluşmak ve en cici şarkılarını çalmak için hazırlanıyor. 

 

 

İşte böyle; caz, elektronik, rap ve alternatif dinleyeceğimiz festivalin ilk günü Atakan Uysal’ın elektronik ağırlıklı DJ seti ile son buluyor. Ertesi güne dinç girmek için evlere dağılıyoruz. 

 

4 Kasım 2023: Kaseti Geri Saralım

 

Kid Francescoli: Yaz bitmeden.

 

Akdeniz’in zeytin kokulu aşk şarkılarını dünyanın dört bir yerine yayan Marsilyalı sanatçı Kid Francescoli, yeni Türkiye çıkarmasında Zorlu PSM MIX Festival’i tercih ediyor. Yazcı olduğuna emin olduğumuz Fransız, haz dolu indie şarkılar yapıyor. Mevsimin son sıcaklarında Kid Francescoli’yi yakalamak büyük şans. Onu dinlemek bir sahil akşamında güneşi batırmak, gece denize girmek gibi. 

 

 

Weval: Gençlerin kanı kaynıyor.

 

Hollandalı ikili, herhangi bir tarza indirgenemeyecek müzik yapıyor desek yeridir. Tanımlamayı bir deneyecek olursak; yüksek enerjili elektronik, funk ve duygusal synth ile anlamlı sözleri birleştirmelerinden bahsedebiliriz. Duygusal belleğimizde yer edinecek son EP’leri “Dream” ile Amsterdam’ı vizesiz seyahat ediyoruz. Yaratıcı süreçleri sınır tanımayan Weval ile dans etmek için can atıyoruz. 

 

 

Barış Demirel: Trompetin altın çağı.

 

Sahnede pop, hip hop ve hatta deep house ekseninde orijinal bir deneyim sunan sanatçı, kendi altın çağını yaşıyor. En son Sibel Alaş’ın Adam şarkısını cover’layan “BD Deneyimi”, MIX Festival presented by %100 Müzik’te kendi yerini aldı. Yeni albümünden parçaları 4 Kasım akşamı ilk kez dinlememiz muhtemel ve müthiş bir ihtimal.

 

 

Benny Sings: Müziğin büyüsü.

 

Amsterdamlı sanatçı yirmi yıllık kariyerine şarkıcılık, söz yazarlığı ve yapımcılığı sığdırdı. Bugüne kadar 1,5 milyardan fazla dinlenen yeni albümü “Young Hearts” ile büyük beğeni toplamıştı. Vücudumuza dopamin hormonu enjekte etmesi için hit şarkılarıyla kendisini 4 Kasım’da dinleyeceğiz. 

 

 

Hedonutopia: Biz sizi biliyoruz.

 

Kafamızda oluşturduğumuz en çok tavsiye edilen gruplar listesine üst sıralardan yerleşen Hedonutopia’yı herhangi bir festivalde kaçıracak değiliz. Kendilerine özgün, elektro-pop diyebileceğimiz türde akıtan grup, favori şarkılarımızı çalacak. Bundan eminiz. Öyle olmasını isteriz.

 

 

Kwoon: Sakinleştiren hüzün.

 

Melankolinin ustası Kwoon, bu dünyadan, aynı müzik sevgisini ve doğaüstü geçmişleri paylaşan yedi müzisyenden oluşan bir post-rock grubu. İçten bir dinginlik ve melankolinin özünü damıtıp kulaklarımızdan akıtacak grup, MIX Festival’in kendine özgü kör karanlığını temsil ediyor. 

 

 

 

Los Bitchos: Tarantino esintili Vahşi Batı kadınları.

 

Londra çıkışlı grup beş kadından oluşuyor. Kendi deyimleriyle “tekila” müziği yapıyorlar. Los Bitchos, rock’n’roll’un bambaşka bir fraksiyonunu, surf rock müziğini MIX Festival presented by %100 Müzik sahnesinde çalacak ve %200 festivalin en eğlenceli anlarından bazılarını imza atacak.

 

 

Nalan: Berlin’den dünyaya.

 

Berlin’deki küçük stüdyosunda pişirdiği şarkılar; yitip giden zaman, güvensizlik, yaratıcı baskı, politik değişiklikler ve yeni odakları konu alıyor. Gözyaşlarını da enstrüman olarak kullanabilen sanatçı, 2021’de “I’m Good. The Crying Tape” ile ilk albümünü yayınlamıştı. 

 

 

Two Another: Avustralya’dan R&B.

 

90’ların elektronik, dans ve hip hop’ına olan sevgilerini keşfeden, indie’nin altın çağını yakalayan ikili, sınırları aşarak milyonlarca kişi tarafından dinleniyor. Parçalarının çoğunda dünyanın farklı yerlerinden müzisyenlerin performansları yer alıyor. MIX Festival presented by %100 Müzik’in kafası iyi anlamda özgün grubu Two Another’ı soul, alternatif R&B ve elektronik müzikle az biraz alakanız bile varsa kaçırmayın diyoruz. 

 

 

Zeynep Erbay ve Ögem Yılmaz ise kaseti geri sardığımız bugünün DJ’leri olarak setlerinin başında durarak MIX Festival presented by %100 Müzik’i müziğe boyayacak. 

 

Böylece MIX Festival presented by %100 Müzik; yedinci kez, söz verdiği gibi her janradan dinleyiciye hitap ederek inanılmaz iki gün geçirmemize sebep olacak. Yeni keşiflerimizle birlikte müziği hep beraber ne kadar güzel duyup işittiğimizi, MIX olduğumuzda sayımızın hiç olmadığımız kadar fazla olduğunu öğütleyecek. Festivale hazırlanmak isterseniz; playlist aşağıda. Biletler ise şurada.