FIGHT CLUB’IN GİZLİ KAHRAMANI: SES TASARIMI

FIGHT CLUB’IN GİZLİ KAHRAMANI: SES TASARIMI


Ses tasarımı 101


David Fincher’ın kült filmi Fight Club’ın başarısında perde arkasında kalan önemli sebeplerden biri olan ses tasarımı, Film Radar isimli bir Youtube kanalı sayesinde deşifre oldu.

Fight Club’ın sinema tarihinin en çok konuşulan yapımlardan biri olmasının sebebi, filmde bol bol çıplak gördüğümüz Brad Pitt değil, kamera arkasındaki ekibin hem görsel hem işitsel olarak bizleri içine alan bir atmosfer yaratması.

Fight Club’ın başarısının en önemli noktalarından biri olan ses tasarımının ve kurgusunun inceliklerini ise, sinema hakkında hap bilgiler paylaşan Film Radar isimli Youtube kanalı bizlere açıklıyor.

Filmin ses tasarımının arkasında olan isimler Ren Klyce ve Richard Hymns‘ın filmdeki başarılı işinden bahsedip filmdeki dövüş sahnelerindeki yumruk seslerinin nasıl kaydedildiğini bize gösteren video, sinemaya ilgisini bir tık ileri taşıyıp teknik kısımlara da ilgi duyanlara “giriş 101” niteliğinde bilgiler sunuyor. Ses tasarımının yıllar içerisinde nasıl evrildiğini anlatıp önce sahnelerin ham versiyonunu, sonra da filmde gördüğümüz halini de bizlere göstermekten çekinmiyor.

Kendi jenerasyonunun en başarılı isimlerinden olan David Fincher’ın Fight Club’ın tonlarını, temalarını ve duygusal atmosferini yaratırkenki başarısını işitsel olarak da devam ettirdiğini gösteren videoya hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.