ALFRED HITCHCOCK VE FİLMOGRAFİSİNİ NASIL BİLİRDİNİZ?

ALFRED HITCHCOCK VE FİLMOGRAFİSİNİ NASIL BİLİRDİNİZ?


Alfred Hitchcock and The Art Of Pure Cinema


Alfred Hitchcock’ı nasıl bilirdiniz?

Bilinçaltına attığımız en derin korkularımızın sebebi, gerilim – korku türünün üstadı biliriz.

015-alfred-hitchcock-presents-theredlist

Görüntüyü ve sesi en gerilimli şekliyle kullanmanın piri Hitchcock, yeni nesil yönetmenlerin sinemayı ele alışını şekillendiren saf bir sinema arayışıyla 70’in üzerinde filme imzasını attı. Birçok kült filminin ikonik sahnesinin de kalıcı etkisiyle hala kuş görünce korkan mı ararsın, duşa girmeye çekinen mi?

Klasik anlatının tersine, izleyicinin sadece bir karakterle özdeşleşmesini sağlamak hikayeyi bir tek onun üzerinden anlatmaktan ziyade, kimi zaman iyinin kimi zaman kötünün tarafını tutmamızı sağlayan bakış açısıyla hikaye anlatımında sınır, kalıp bırakmaz. Her karakteri kendi gözünden deneyimlememizi sağlar.

Yenilikçi kamera teknikleri; korkunun yanı sıra işlediği dram, aşk ve komedi unsurlarıyla bezediği filmlerinde kendine yer bulan her küçük ayrıntı çok daha büyük bir kapıya çıkar. İzleyiciyi sonuna kadar merak ve şüphe içinde bırakan bir Hitchcock filmi, izleme süresince değil uzun vadede tedirgin eder, iliklerinize işler. Hiç beklemediğimiz bir anda hayatın içinde bir ikilem, gerginlik yaratır.

“Korku sinemasında önemli olan, o tedirgin bekleyiştir.”

Gerek kişiliğinin, gerekse çocukluğunda yaşadığı travmaların filmlerindeki etkisi yadsınamaz. Psikanalitik çözümlemeyi en yetkin kullanan yönetmenlerden olan Hitchcock, sinemayı bir düş gibi ele alıp adım adım yerleştirdiği psikolojik ögelerle izleyicisini başından sonuna esrarengiz bir yolculuğa çıkarır. Her an nereden ne çıkacak bilemediğimiz belirsiz bir bekleyiş içinde gerim gerim gerilirken çeşitli kamera hareketleri, yansımalar ve imgelemler eşliğinde betimlediği saf sinema anlayışına ortak oluruz.

Luiza Liz, Youtube kanalı Art Regard aracılığıyla paylaştığı Alfred Hitchcock and The Art Of Pure Cinema çalışmasıyla Hitchcock’ın tüm filmografisini ele alıyor.

10 dakikada Hitchcock Sineması bütün saflığı ve sanatsallığıyla burada.