HAKARETİN EDEBİSİ: WILLIAM SHAKESPEARE’DEN İNCELER

HAKARETİN EDEBİSİ: WILLIAM SHAKESPEARE’DEN İNCELER


Kelimelerin gücü adına!


Paylaşmaya değer eğitici videolarıyla farklı konulara açıklık getiren oluşum TED-Ed, 23 Nisan’da doğan İngiliz Edebiyatının ve hatta Dünya Edebiyatının en bilinen ismi William Shakespeare’in ölümsüz eserlerinde kullandığı seçkin hakaretleri masaya yatırdı.

shakespeare

Orijinali okunmadan anlaşılamayacak derinlikle ve incelikte, bütün hissiyatı ve karakterler arasındaki ilişkiyi bir sözcük öbeğiyle anlatabilen Shakespeare’in kelimelere yüklediği yoğun anlamı gözler önüne seren videoyu izleyince her şey açıklık kazanacak ve şöyle diyeceksiniz: “Shakespeare, seni yüce deha!”

Hem atmosteri değiştirmekte hem de konu ne olursa olursa tüm izleyicileri hep bir ağızdan güldürmekte ince eleyip sık dokuduğu hakaretleri bir araç olarak kullanan Shakespeare’in kelime oyunları, Hamlet ve Romeo & Juliet’ten birkaç örnekle anlatılıyor.

Shakespeare’in karakterize ettiği kelimelerle tüm tansiyonu, gerekçeleri, geçmişi ve gelecek olanı verme çabası düşündüğümüzden çok daha büyük bir kapıya çıkıyor. Insults by Shakespeare videosunda April Gudenrath’ın altını çizdiği bilgileri Juliet Blake’in sesinden dinliyor, TED-Ed’in animasyonuyla da izliyoruz.