studio ghibli ve hayao miyazaki’den alkış hak eden bir proje

studio ghibli ve hayao miyazaki’den alkış hak eden bir proje


totoro’nun ormanı artık emin ellerde


Anime dünyasının üstadı Hayao Miyazaki’nin başyapıtlarından My Neighbor Totoro’yu hatırlarsınız; unutmak ne mümkün zaten. İki kız kardeşin sürükleyici bir maceraya atıldığı film, Studio Ghibli’nin maskotu haline gelen tatlı yaratık Totoro’nun yaşadığı büyüleyici bir ormanda geçiyordu. Bu orman aslında Japonya’da gerçekten var olan bir yer. Filmdeki kadar büyüleyici olmasa da yemyeşil ağaçlar ve bitkilerle kaplı olan orman, Miyazaki’nin 70’li yıllardan beri yaşadığı Tokorozawa kentinde konumlanıyor. Miyazaki usta, eserindeki ormanın ilhamını da bu ormandan almış zaten. Şimdi ise bu ormanı daha da güzelleştirmek için bizzat Miyazaki ve Studio Ghibli tarafından adımlar atıldı.

Tokorozawa Şehri’nin başkanı Masato Fujimoto, Sayama Hills adı verilen bu ormanlık bölgeyi şehir sakinlerinin ziyaret edebileceği, gezip tozup rahat bir nefes alabileceği bir “yeşil park alanı”na çevirmek için çalışmalara başlamış. Fujimoto’nun arkasındaki en büyük destek ise Studio Ghibli ve Miyazaki’den. Yaklaşık 34.000 metrekarelik bu ormanlık alanın iyileştirilmesi ve muhafaza edilmesi haliyle büyük bir bütçe gerektiriyor. 20 milyon dolar gibi bir maddi kaynak gerektiren proje için Miyazaki ve Studio Ghibli 2.2 milyon dolarlık bir bağışta bulunmuş. Tokorozawa belediyesi ise proje için 13.5 milyon dolarlık bütçe ayırmış. Kalan bütçenin ise bağışlardan toplanılması bekleniyor. My Neighbor Totoro’da kullanılan çizimler ve prodüksiyon materyalleri, gelirleri projeye bağışlanmak üzere Studio Ghibli tarafından satışa sunulmuş halde.

Sayama Hills ormanında yaklaşık 7.000 ağaç bulunuyor ve orman hem bu ağaçlarda hem de bölgede yaşayan binlerce canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu takdire şayan proje sayesinde hem bu ağaçlar hem de canlıların yaşam alanı muhafaza edilmiş olacak ve Sayama Hills en az My Neighbor Totoro’daki kadar büyüleyici bir hale bürünecek. Ne diyelim… Yaşa be Miyazaki!