breaking bad yıldızı aaron paul netflix ödemesi almıyormuş

breaking bad yıldızı aaron paul netflix ödemesi almıyormuş


grev devam ediyor


SAG-AFTRA grevi tam gaz sürerken grev direnişinde en ön safta, sokakta elinde döviz taşıyan daha az tanınır oyuncuları görüyorduk. Bir istisna dışında: Özellikle Bryan Cranston başta olmak üzere Breaking Bad oyuncuları. Aslında grevin yüzünün çok ünlü oyuncular yerine daha az kazanan oyuncular olmaları, olması gereken bir paradigma. Burada Bryan Cranston gibi oyuncular çok uzun süre, Breaking Bad’e kadar ünlenmemişti ve başat dizi ve filmlerde yer alıyordu. Bu geçmişi sayesinde sonradan ünlenen oyuncuların grevin yüzü olmasına izin verilebiliyor. Walter White‘ı canlandıran Cranston, 29 Ağustos Salı günü Sony Pictures Stüdyoları önünde Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği’ne hitaben yaptığı konuşmada “Bizimle masaya dönmenizi istiyoruz” demişti. Fakat sadece Walter White değil, Jesse’miz de bu sistemden ve pastanın adil bölünmemesinden oldukça şikayetçi.

Cranston‘a Paul, Jesse Plemons ve Breaking Bad evreninin diğer üyeleri de katılarak grev hattını hareketlendirmeye çalışıyorlar. Grev süresinin uzaması işsiz kalan oyuncuların aleyhine işliyor. Çünkü bu emekçiler az buz birikimlerini tüketiyor. Dizide Jesse’yi oynayan Aaron Paul, “Dürüst olmak gerekirse Breaking Bad için Netflix’ten tek kuruş bile almıyorum ve bu benim için delilik” dedi.

“Bence bu yayıncıların çoğu insanlara adil bir ücret ödemeyerek paçayı sıyırdıklarını biliyorlar ve artık bunu telafi etmenin zamanı geldi.”

Grevde oyuncuların talep ettiği belli konular arasında en fazla sıkıntı çıkaran konu, ödemeler. Özellikle Netflix gibi şirketler eski televizyon dizilerini satın aldıklarında bu ücret sadece yapımcıya ödeniyor. Aralarında Parks and Recreation ve kült dizi Jury Duty kadrosunun da bulunduğu çok sayıda oyuncu grev sırasında gözcülük yaptı ve popüler diziler ile oyuncuların grev hedefleri arasında bağlantı kurdu. Friends ya da The Big Bang Theory gibi uzun soluklu karasal sitcom’ların yıldızlarının tüm zamanların en çok kazanan TV yıldızları arasında yer almasında, dizileri televizyonda çok fazla tekrarlandığı için, yapılmayan ödemeler büyük bir rol oynadı. Ancak yayın çağında, rol aldıkları eserler yayın platformlarında tekrar tekrar izlenmesine rağmen oyunculara nadiren ek ödeme yapılıyor.

This is Us‘ın yıldızı Mandy Moore geçtiğimiz günlerde NBC’de yayınlanan dizinin eleştirmenlerce beğenilmesine ve etkileyici izlenme oranlarına rağmen artık ödemelerden “üç kuruş” kazandığını söyledi. Aralarında Rhea Seehorn ve Patrick Fabian‘ın da bulunduğu Better Call Saul oyuncuları ve Mayıs ayından bu yana Writers Guild of America‘da grevde olan dizinin ortak yaratıcısı Peter Gould da grev hattındaydı.

Yazar ve oyuncular sürekli anlaşma için masaya oturmaya çağırsa da ikna etmeye çalıştıkları birlik çekimser davranıyor. Disney CEO’su Bob Iger ve benzerlerinin tavırları, bir noktada oyuncu ve yazarlar aç kalacakları için grevi sonlandıracaklarını düşündüklerini gösteriyor. Sendikanın asıl endişesi ise dijital çağda şirketlerin dünyanın her yerinden her ücrete çalışabilecek sendika dışı çalışan bulabilecek olmaları.