tiktok’ta popüler olan napoleon meme’i üzerine

tiktok’ta popüler olan napoleon meme’i üzerine


yapabileceğimiz hiçbir şey yok


Ridley Scott’ın Napoleon filmine çok az bir zaman kaldı. Çok az… Çıktığında belli ki bu senenin en çok konuşulan filmlerinden biri olacak ama daha çıkmadan, tarihi karakter özellikle TikTok platformunda meme olmayı başardı. Apple TV+, filmlerinin reklamlarını a24 mantığında ilerletmeyen, sosyal medya viraline o kadar önem vermeyen bir şirket olduğu için konunun üstüne gitmiyor fakat burada bir fırsat görüyoruz. TikTok’ta Fransız komutan Napoleon Bonaparte ile meme paylaşmak trend haline geldi. İsterseniz önce örneklerine göz atın, neymiş anlatalım.

 

 

İnsanlar, Napoleon kılığına girip onun yaşadığı tarihi bir anekdotu günlük anılarına yansıtıyorlar. Bu durum filme olan ilginin artmasına sebep olabilir. Peki nedir bu anekdot? Meme’lerin anlamı ne?

Neredeyse tüm Avrupa’yı fethedip kendi boyunduruğu altına alan Fransız İmparatoru, 1815’te Waterloo’da kaybettikten sonra Saint Helena adasına sürgün edilir. Ardından vefat edecektir. Adaya ayak bastıklarında, generalleri Napoleon’a; TikTok akımında olduğu gibi, “Napoleon what will we do?” ‘Bu durumda ne yapacağız?’ diye sorarlar. Yenilmez denilen komutan da onlara; “There is nothing we can do.” ‘Yapacağımız bir şey kalmadı’ cevabını verir. Bu diyalogla birlikte gelmiş geçmiş en büyük komutanlardan biri yenilgiyi böylece kabul etmiş olur. Bu tarihi anekdot, insanların hayatında yaşadığı ayrılıklar, sınavlar gibi günlük dertleriyle özleşerek yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını anlattıkları bir trende dönüştü. Fransız grup Videoclub’ın Amour Plastic şarkısının yavaşlatılmış versiyonu da bu meme’in tema şarkısı oldu. 

 

 

İnsanlar hırslı, yenilgi yüzü görmemiş dev şahsiyetlerin bile bir gün yenilgiyi onurlu bir şekilde kabul etmelerinden tarifsiz bir empati duydular. Hayatlarında yaşadıkları problemleri zamanında ülke yönetmiş insanların bile yaşayabilecekleri, çaresizliği kendileri gibi tadabilecekleri ihtimali belki de kendi dertlerini olduğundan küçük gösterdiği ya da bir Fransız imparatoruyla özdeşlik kurma fırsatı yakaladıkları için bu diyaloğu çok sevdiler. Peki Napoleon’un İngilizlere karşı verdiği savaş sonrası bu sözü söyleme ihtimali var mı? Mümkün. Waterloo’dan sonra, Prusya kuvvetleri Paris’te bulunan Napoleon için gelirken tüm ordularıyla birlikte savaşta ortadan kaybolmuştur. Yani bunu o zaman söylemiş olabilir. Adada sürgün hayatı yaşadığından dolayı emin olduğumuz bir diyalog değil. 

Emin olduğumuz bir şey, Joaquin Phoenix’in bu karaktere cuk oturacağı veya Ridley Scott’ın bu senenin en güçlü filmlerinden birini çektiğidir. 22 Kasım’da vizyona girecek film için hayli heyecanlıyız. Fragman aşağıda, yapabileceğimiz hiçbir şey yok.