ridley scott ve 8 kameralı özel tekniği

ridley scott ve 8 kameralı özel tekniği


gladiator 2 çekimleri sona erdi


Ridley Scott kariyerinin bu aşamasında bir film çekme ustası haline geldi. Bunun bir nedeni de filmlerini kendine özgü bir şekilde çekmesi ve kurgulaması. Yönetmen, filmlerinin sinematik deneyimine büyük katkı sağladığı ve kurgu sürecinde kendisine daha fazla seçenek sunan çekim teknikleriyle tanınıyor. Yaklaşımının en dikkate değer yönü ise çekimler sırasında birden fazla kamera kullanmasından geliyor.

 

Scott, çeşitli açıları ve perspektifleri yakalamak ve görsel hikaye anlatımını geliştirmek için genellikle birden fazla kamerayı -sekiz kadar- aynı anda kullanır. Bu teknik, bir sahnenin daha geniş bir şekilde ele alınmasını sağlayarak kurgu sırasında seçilebilecek zengin bir plan yelpazesi sunar ve filmlerinin sürükleyiciliğine katkıda bulunur. Geçtiğimiz hafta prodüksiyonu tamamlanan son filmi Gladyatör 2 için de durum yine böyleydi.

 

Filmin yıldızlarından Fred Hechinger, June Squibb ve Clark Gregg’le birlikte rol aldığı yeni projesi Thelma’nın tanıtım çalışmaları sırasında Collider’dan Steve Weintraub’a verdiği röportajda Scott’ın oyunculuğu ve Gladyatör 2’deki genel deneyimi hakkında konuştu. Filmin Sundance’teki galasında konuşan Hechinger, Scott ile film çekmeyi “teatral” olarak tanımladı ve kendisine tiyatro sahnelerini hatırlattığını söyledi.

 

“İnanılmaz bir şey. Yani, sekiz kamera bana tiyatroyu hatırlatıyor çünkü kamerada yaratılan bütün bir atmosferimiz var. Bir şey gerçekten özel olduğunda, burada yaptığımız şey gibi bir ritim bulmaya başladığınızda, yine, eğer şanslıysam, oyun yapmaya başladığım zamanki o duyguya bağlı hissediyorum. Bu tuhaf duyguya hiçbir zaman bir isim koyamadım, ama bunu hissedebiliyorsunuz.”

 

Gregg hissettiği duygunun “Umarım bunu anlıyorlardır” gibi bir şey olduğunu belirtti. Sözlerine şöyle devam etti: “Sonra da sahnelerin içinde adını koyamadığınız bir şey buluyorsunuz. O setin tüm yoğunluğu bunu doğuruyor. Ben her zaman sürecin ürüne dönüştüğünü ve dolayısıyla nasıl tasarlanırsa tasarlansın, anlatmaya çalıştığı hikayeyi ortaya çıkarmak, beslemek ve onunla konuşmak için inşa edildiğini düşünüyorum.”