asla izleyemeyeceğiniz 55 milyon dolarlık netflix dizisinin tuhaf destanı

asla izleyemeyeceğiniz 55 milyon dolarlık netflix dizisinin tuhaf destanı


keanu reeves içerir


Hayatında sadece tek film yönetmiş bir yönetmen ve dev medya şirketlerinin arasındaki milyon dolarlık savaşın hikayesi. Üstelik halen devam ediyor. 

 

2018 sonbaharında, stream hizmetlerinin patlama döneminde, Carl Erik Rinsch adında pek tanınmayan bir yönetmene çekici gelmek için yarım düzine stüdyo ve video platformu kapısında sıralandı. Rinsch yalnızca 47 Ronin’i yönetmişti. Bu film ticari ve eleştirel olarak başarısız bir çalışmaydı ve Rinsch’in yapımcılarla yaşadığı anlaşmazlıklar, böyle çatışmaların norm olduğu bir endüstride bile dikkat çekmişti.

 

Ancak Hollywood balık hafızalıdır derler. Yeni içerik talebi ise bitmez. Stream şirketlerinin patlamasıyla sadece on yılda, senaryolu TV şovlarının sayısı 200’den 500’ün üzerine fırlamış, Disney, Apple ve NBCUniversal gibi yeni stream hizmetleri de yoldaydı. Aşırı rekabet ortamında Rinsch’in sunduğu proje (yapay insanlar hakkında bir bilim kurgu dizisi) bir anda çok popüler hale geldi. 

 

 

Hikaye Yeni Başlıyor

 

Hararetli bir açık artırmadan sonra, Rinsch ve temsilcileri Amazon ile gayri resmi sekiz basamaklı bir anlaşmaya vardı. Ancak yazılı hale getiremeden Netflix atladı. O dönemde şirketin orijinal içeriklerden sorumlu başkan yardımcısı olan Cindy Holland, bir Pazar günü Rinsch’i evinden arayarak milyonlarca dolar daha teklif etti ve stüdyoların yönetmenlere nadiren verdiği bir şeyi sunarak anlaşmayı kazandı: yönetmene özel kurgu hakkı.

 

Netflix anlaşmayı kazandı ve bundan pişman oldu.

 

Rinsch ile olan proje, Hollywood stüdyolarının sona erdirmek için çabaladığı savurgan harcamalar çağının pahalı bir felaketine dönüştü. Netflix, Rinsch’in dizisi için 55 milyon dolardan fazla harcadı ve ona neredeyse tam bütçe ve yaratıcı özgürlük verdi, ancak hiçbir tamamlanmış bölüm alamadı.

 

Anlaşmayı imzaladıktan kısa bir süre sonra, Rinsch’in davranışları; dizi kadrosunun, The New York Times tarafından incelenen metinlerin ve e-postaların, eşi tarafından açılan bir boşanma davasındaki mahkeme belgelerinin gösterdiğine göre dengesiz hale geldi. Rinsch Netflix’ten aldığı büyük bir miktar parayı borsada ve kripto paralarda kumar oynadı. Rolls-Royce filosuna, mobilyalara ve özel tasarım kıyafetlere milyonlarca dolar harcadı.

 

Şu anda Rinsch ve Netflix, Rinsch’in başlattığı gizli bir tahkim sürecinde karşı karşıya. Rinsch, şirketin sözleşmeyi ihlal ettiğini iddia ediyor ve bir de üstüne en az 14 milyon dolar tazminat borçlu olduğunu iddia ediyor. Netflix, Rinsch’e hiçbir şey borçlu olmadığını söyledi ve taleplerini şantaj olarak nitelendirdi.

 

Hollywood yapımlarının sorunlarla karşılaşması nadir değildir, ancak bu kadar büyük bir felaket nadir görülür. Bu olay, Hollywood’un pahalı harcamaları azaltması ve herhangi bir maliyete katlanarak akış abonelerini artırmak yerine kar elde etmeye odaklanması baskısı altında, uygunsuz bir zamanda ortaya çıktı. Bu sıkışma sadece daha da şiddetlenecek. Hollywood stüdyolarının yazarlara ve aktörlere daha fazla ödeme yapmayı kabul etmesi, kar telaşını daha da sıkıştırabilir.

 

Rinsch, kendisine yöneltilen detaylı soru listesine cevap vermek istemedi. Son Instagram gönderisinde, iddiaları reddetti. 

 

Netflix sözcüsü Thomas Cherian, şirketin Rinsch’in dizisine önemli bir finansman ve diğer destekleri sağladığını söyledi, ancak “çok zaman ve çaba harcadıktan sonra, Rinsch’in anlaştığı projeyi tamamlamayacağı açıkça ortaya çıktı ve projeyi iptal ettik.” dedi. 

 

Her Şeyin Başı: Rinsch Kimdir?

 

Aslında, 46 yaşındaki Rinsch yetenekli bir yönetmendi deniyor. Bir sigorta yöneticisinin en küçük oğlu olarak, California’nın San Fernando Vadisi’nde büyüdü ve erken gençlik yıllarında kamera ekipmanı kiralayıp kısa filmler çekmeye başladı. Brown Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Los Angeles’a döndü ve ünlü yönetmen Ridley Scott’ın prodüksiyon şirketine katılarak reklamlar yapmaya ve onun yanında staj yapmaya başladı.

 

Arkadaşları, Rinsch’in her zaman garip bir yanı olduğunu söylüyor. Çocukluğu hakkında abartılı hikayeler anlatma alışkanlığı vardı, Afrika’da büyüdüğünü ve babasının bir casus olduğunu iddia ediyordu. Santa Monica’daki Huntley Hotel’de bir süre yaşarken, odasının her köşesinin beyaz çarşaflarla kaplanmasını ısrarla istedi.

 

Rinsch’in kariyeri 2010 yılında Hollandalı elektronik üreticisi Philips için yaptığı bir kısa filmle Cannes Lions uluslararası reklam festivalinde en iyi ödülleri kazanmasıyla hareketlenmeye başladı.

 

İlk ve Tek Filmi 47 Ronin: Keanu İçerir

 

Rinsch’in, Scott’ın 1979 bilim kurgu klasiği olan “Alien” için bir prequel yöneteceği söylentileri vardı. Bunun yerine Universal Studios onu Keanu Reeves‘in başrolünde olduğu büyük bütçeli bir aksiyon filmi olan 47 Ronin’i yönetmek için işe aldı.

 

Proje zorluklarla karşılaştı. Rinsch, yapımcılardan biri olan Scott Stuber ile çatıştı ve bir noktada kurgu odasından çıkarıldı. Film, 2013 yılının Noel gününde yayınlandığında büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı. Universal, 175 milyon dolarlık bütçesinin hiç olduğunu acı acı kabullendi. 

 

Rinsch, reklam filmleri yapmaya geri döndü. Bu arada, Urugvaylı bir model ve moda tasarımcısı olan eşi Gabriela Rosés Bentancor ile bir tutku projesi üzerinde çalışmaya başladı: İnsan benzeri bir tür olan Organik Zekâ’yı icat eden bir dahi hakkında bir bilim kurgu TV dizisi. O.I. adı verilen bu varlıklar, dünya çapında sorunlu bölgelere insani yardım sağlamak için görevlendirilir, ancak insanlar sonunda gerçek doğalarını keşfeder ve onlara karşı döner. Rinsch, şovu “White Horse” olarak adlandırdı.

 

 

Yalan Olmuş Projeye Geri Dönelim: “White Horse”

 

Başlangıçta, Rinsch kendi parasıyla yapımı finanse etti ve çoğunlukla Avrupalı oyuncular ve ekip üyeleri tuttu, bu da maliyetleri düşürdü ve Hollywood sendika kurallarından kaçınmayı sağladı. Erken çekimler aşırı yoğun programlara uygun olarak gerçekleştirildi. Kenya’da bir çekim sırasında, Rinsch, set ekibinin iki üyesinin söylendiğine göre, 24 saat boyunca kesintisiz çekim yapılmasını ısrarla istedi. Romanya’da, başrol oyuncusu çıplak bacaklarla kar üzerinde bir sahne çekerken hipotermiye yakalandı ve derhal bir hastaneye yetiştirildi.

 

Projenin devam etmesi için Rinsch, milyarder girişimci Dan Friedkin tarafından desteklenen bir yapım şirketi olan 30West’ten bir yatırım sağladı. Ancak Rinsch bir deadline zamanını kaçırınca, 30West projeyi ele geçirme tehdidinde bulundu. “Ronin” çekimleri sırasında Rinsch ile arkadaş olan Reeves, şovun yatırımcısı olarak yardıma geldi ve Rosés ile birlikte yapımcı oldu.

 

Keanu Reeves Para Koyuyor

 

Bay Reeves’in katkıda bulunduğu parayla Bay Rinsch, dört ila on dakika arasında değişen altı kısa bölümün kurgusunu tamamladı. Bunları büyük yayın şirketlerine 13 bölümlük, 120 dakikalık bir ilk sezon önermek için kullandı. O dönemde yayın hizmetleri yeni aboneler çekmek için pahalı bir içerik yarışına girmişlerdi. Özellikle Netflix, Shonda Rhimes ve Ryan Murphy gibi en iyi yaratıcılara para ve yaratıcı kontrol veriyordu. Hollywood da yeni dizi formatlarına açıktı. DreamWorks Animation’ın eski başkanı Jeffrey Katzenberg tarafından tasarlanan kısa formatlı bir video platformu olan Quibi, büyük bir tantanayla henüz kurulmuştu. Quibi’nin ilhamı öylesine ses getirdi ki, bizde benzer söylentilerle Gain kuruldu. 

 

Rinsch’in sunumu, Amazon, HBO, Hulu, Netflix, Apple ve YouTube’dan ilgi çekti. O sıra J.R.R. Tolkien’in “Lord of the Rings” kitabından televizyon dizisi yapma hakları için neredeyse 250 milyon dolar ödeyerek büyük harcamaya istekli olduğunu gösteren Amazon, teklifi kazanmaya yakın görünüyordu. Ancak Netflix, “Stranger Things” kadar başarılı olabilecek ve devam filmleri ve türevleri yaratabilecek bir bilim kurgu franchise potansiyeline sahip olduğuna ikna olarak projeyi son dakikada kaptı.

 

The Times tarafından incelenen Kasım 2018’deki bir belgeye göre, şirket, dizinin hakları için birkaç taksitte toplamda 61,2 milyon dolar ödemeyi kabul etti ve dizinin adını “Conquest” olarak değiştirdi. Anlaşma, iki alışılmadık madde içeriyordu: 

 

1- Netflix, Bay Rinsch’e final kurgusu yetkisini verdi, bu daha önce sadece birkaç yönetmene bahşettiği bir ayrıcalık. 

2- Bir de, Bay Rinsch ve Bayan Rosés’in tüm sonraki sezonlara ve türevlere “ömür boyu bağlı” kalacaklarına söz verdi.

 

Netflix, Bay Rinsch’e bu kadar cömert şartları verirken birkaç uyarı işaretini görmezden geldi. Bir tanesi projenin zorlu geçmişiydi. O sırada Bay Rinsch, hala 30West ve diğer erken yatırımcılarla uğraşıyordu. (Netflix, yasal bir anlaşma uyarınca 61 milyon doların 14 milyon dolarını bu yatırımcılara ödemiştir.) Diğeri ise dizinin tamamlanmış bir senaryosunun olmamasıydı. Netflix ayrıca, Hollywood’daki Rinsch’in lekeli ününü göz ardı etti. 

 

 

 

Dizinin Çekimleri Başlıyor

 

Netflix’in büyük para taahhüdüyle, Bay Rinsch şimdi teslim etmek zorundaydı. Dizinin kalan bölümlerinin çekimlerine Brezilya’nın São Paulo kentinde, ardından Uruguay’ın Montevideo kentinde ve Budapeşte’de başlandı.

 

São Paulo’da, yerel film endüstrisi sendikası, sendikanın Netflix’in yerel yapım ortağına gönderdiği bir mektuba göre, Bay Rinsch’in “bağırarak”, “küfrederek” ve “aşırı sinirlenerek” “ekibe kötü davrandığı” şikayetini aldıktan sonra sete bir temsilci gönderdi. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, Netflix’in konudan haberdar edildiğini ve Bay Rinsch ile görüşüldüğünü söyledi.

 

Patlamaya tanık olan iki kişi, Budapeşte’de Bay Rinsch’in günlerce uyumadığını ve eşini kendisine suikast planlamakla suçladığını bile söylemişti.

 

Eşi, Bayan Rosés daha sonra boşanma davasıyla ilgili bir mahkeme dosyasında Bay Rinsch’in davranışlarının yurtdışı çekimlerinden önce değişmeye başladığını söyledi. Birkaç kez ona bir şeyler fırlatmış ve iki kez bir duvarda delik açmıştı.

 

Bay Rinsch, kendisine otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulduğunu ve her ikisi için ilaç kullandığını söyledi. Bayan Rosés ve bazı ekip üyeleri, A.D.H.D tedavisinde sıkça reçete edilen bir amfetamin olan Vyvanse’in kullanımı konusunda endişe duyuyordu. Psikiyatrlara göre, ilaç aşırı kullanıldığında maniklik, hezeyan ve hatta psikoz gibi ciddi yan etkilere neden olabiliyor. 

 

2019’un sonlarında Budapeşte’deki çekimler tamamlandıktan sonra, Bayan Rosés, Bay Rinsch’i rehabilitasyona girmesi için ikna etmek amacıyla bir davranış sağlığı danışmanı tuttu. Bay Rinsch’in Los Angeles’taki evinde, Bay Reeves, Bay Rinsch’in kardeşlerinden biri ve “Conquest” ekibinden birkaç üye eşliğinde, katılan bazı kişilerin ifadesine göre, Bay Rinsch, bir refakatçinin yanında kalmasına izin vermeyi kabul etti, ancak insanlar, birkaç gün sonra onu gönderdiğini söyledi.

 

Mart 2020’de, koronavirüs salgını ABD’ye ulaşırken, Bay Rinsch, Netflix’ten daha fazla para göndermesini istedi. Şirket “Conquest” için zaten 44,3 milyon dolar harcamıştı. Bay Rinsch birkaç üretim kilometre taşını kaçırmış ve orijinal 13 bölümlük plana uyan daha kısa bir senaryo ile iki katı uzunluğunda bir senaryo arasında gidip geliyordu ve ikinci bir sezonun onaylanmasını istiyordu.

 

The Strange $55 Million Saga of a Netflix Series You'll Never See - The New  York Times

 

Daha Fazla Para İstiyor

 

Netflix başlangıçta Bay Rinsch’in daha fazla fon talebine direndi, ancak aniden nakit enjeksiyonu olmadan tüm yapımın çökeceğini iddia ettiğinde geri adım attı.

 

Netflix, Bay Rinsch’in yapım şirketine 11 milyon dolarlık bir ödeme yaparak toplam harcamasını 55 milyon doların üzerine çıkardı. Bay Rinsch’e, yeni paranın bir kısmını daha uzun senaryonun ön prodüksiyon çalışmalarında kullanma izni verildi. Ancak Netflix, beş hafta sonra genişletilmiş senaryoyu onaylamazsa, Bay Rinsch’in geri kalan parayı tamamlamak ve anlaşılan ilk sezonu teslim etmek için kullanması gerektiği şartını koştu. 

 

Bay Rinsch, boşanma davasına dahil olan banka ve aracılık beyanlarında yer alan bilgilere göre, 11 milyon doların 10,5 milyon dolarını kişisel Charles Schwab aracılık hesabına aktardı ve opsiyonlar kullanarak riskli bahislerde bulundu. Bu bahislerden biri, Covid hastaları üzerinde antiviral bir ilaç test ettiğini duyuran biyoteknoloji şirketi Gilead Sciences’ın hisselerinin yükseleceği yönündeydi. Diğeri ise S&P 500 endeksinin, zaten %30’dan fazla düşmüş olan, daha da düşeceği yönündeydi. Bay Rinsch, birkaç hafta içinde alakasız yerlerde 5,9 milyon dolar kaybetti.

 

Sonraki aylarda, davranışları daha da düzensiz hale geldi. Pandemiden derinden etkilendi ve The Times tarafından incelenen metin mesajları ve e-postalara göre, koronavirüs hakkında garip teoriler ortaya attı. Haziran 2020’de Bayan Rosés onu kontrol etmek için gittiğinde, Hollywood tepelerindeki panoramik bir noktaya götürdü ve başının üzerinde uçan uçaklara işaret etti. Onlar, dediğine göre organik ve zeki güçlerdi ve “selam vermek için” gelmişlerdi.

 

Netflix’te, Bayan Holland da Bay Rinsch’in bazı davranışlarını gözlemliyordu. The Times tarafından incelenen metin mesajları, anlaşılmaz notlarla dolu garip çizimler içeriyordu.

 

Ancak Bayan Holland, sorunun boyutunu eşi Bayan Rosés kendisiyle Temmuz 2020’de iletişime geçene kadar fark etmedi. Bayan Rosés, Bay Rinsch’in durumu hakkında Bayan Holland ve başka bir Netflix yöneticisi Peter Friedlander’ı bilgilendirdi. 

 

 

Sözleşmeyi Yapanlar Kaçıyor

 

Eylül 2020’de Netflix yönetim ekibini değiştirdi. Bayan Holland ve Bay Rinsch’in sözleşmesiyle ilgilenmiş başka bir yönetici daha şirketten ayrılacaktı.

 

Birkaç ay sonra Bay Friedlander ve Netflix iş ilişkileri yöneticisi Rochelle Gerson, Bayan Rosés’i aradı. İlk sezonu tamamlamak için hala ne yapılması gerektiğini anlayabilmek için dizinin görüntülerine erişip erişemeyeceğini öğrenmek istediler. Bayan Rosés onlara Bay Rinsch’in onayı olmadan bunu yapmakta kendini rahat hissetmediğini söylediğinde, Bayan Gerson, Bayan Rosés’in konuyu kendisine açması halinde Bay Rinsch’in “patlayıcı bir tepki” verebileceğinden endişelendi.

 

Netflix diziden görüntü isterken; Bayan Gerson Bay Rinsch’ten “dünyanın içinden yayılan koronavirüs sinyalini” haritalandırmanın bir yolunu bulduğunu iddia ettiği e-postalar almaya başladı.

 

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, Netflix yöneticilerinin Bay Rinsch’in davranışlarından o kadar endişelendiklerini ve Los Angeles Polis Departmanı’nın tehdit yönetimi birimine danıştıklarını söyledi. Bir Polis Departmanı psikoloğu Bay Rinsch’in mesajlarını ve e-postalarını inceledi ve kendisi ya da başkaları için bir tehdit gibi görünmediği sonucuna vardı.

 

Netflix, diziden üretilen herhangi bir şmateryal göremiyordu. 18 Mart 2021 tarihinde Bayan Gerson, e-posta yoluyla Bay Rinsch’e Netflix’in “Conquest” adlı projeyi finanse etmeyi durdurma kararı aldığını bildirdi. Ona başka bir yerde satış yapma özgürlüğü olduğunu ancak projeyi alan herhangi bir şirketin Netflix’e harcamalarını geri ödemesi gerektiğini söyledi.

 

Netflix Nihayet Para Akışını Kesiyor

 

Bay Rinsch, Bayan Gerson ve bir Netflix avukatına sözleşmesini ihlal etmekle suçlayarak öfkeli e-postalar gönderdi. Bir e-postada, zihinsel sağlığından bahsetti. “Basitçe ifade etmek gerekirse, sağlıklı bir zihne ve bedene sahibim” yazdı.

 

Bay Rinsch, Netflix’in prodüksiyon şirketine gönderdiği 11 milyon doların kalanını kripto para bahislerine harcamaya başladı. Schwab hesabından 4 milyon dolardan fazlasını Kraken borsasındaki bir hesaba aktardı ve köpek temalı bir kripto para olan Dogecoin satın aldı. The Times tarafından incelenen bir hesap özetine göre, hisse senedi yatırımlarının aksine, bu yatırımı karlı çıktı: Dogecoin pozisyonlarını Mayıs 2021’de nakde çevirdiğinde neredeyse 27 milyon dolarlık bir bakiyesi vardı.

 

“Teşekkürler ve tanrı kriptoyu kutsasın,” diye bir Kraken temsilcisiyle çevrimiçi sohbetinde mutlu bir şekilde yazdı Bay Rinsch.

 

Hollywood Director Used Netflix Cash for Gilead, S&P 500, Dogecoin Bets

 

Bay Rinsch daha sonra harcamalarını artırmaya başladı. Beş Rolls-Royce, bir Ferrari, 387.630 dolar değerinde bir Vacheron Constantin saat ve milyonlarca dolar değerinde lüks mobilya ve tasarımcı kıyafet satın aldı. Bayan Rosés tarafından tutulan bir adli muhasebeciye göre toplam 8,7 milyon dolara mal oldu.

 

O zamana kadar Bay Rinsch’in Bayan Rosés’den boşanması şiddetli bir hal almıştı. Bayan Rosés’in hukuk ekibi, satın alımların Bay Rinsch’in kripto kazançlarını gizlemek için tasarlandığından şüpheleniyordu. Yani para aklamak…

 

Bay Rinsch bir ifadesinde arabaların ve mobilyaların “Conquest” için dekor olduğunu ve bunların parasını Netflix’in prodüksiyon parasıyla ödediğini söyledi. Ancak Netflix ile olan tahkim davasında farklı bir pozisyon aldı: The Times tarafından incelenen gizli dosyalarda, paranın sözleşme gereği kendisine ait olduğunu ve Netflix’in kendisine biraz daha, 14 milyon dolardan fazla bir miktarı ödeme yapması gerektiğini savundu.

 

Netflix aynı fikirde değil. Temmuz ayında sunduğu bir dilekçede şirket, ödemelerin Bay Rinsch’in çeşitli üretim kilometre taşlarına ulaşmasına bağlı olduğunu ve bunu asla yapmadığını iddia etti. Dava bu ay bir hakem önünde duruşmaya çıktı. Kararın yakında çıkması bekleniyor.