fransız gazetelerin napoleon eleştirileri ve ridley scott’ın cevabı

fransız gazetelerin napoleon eleştirileri ve ridley scott’ın cevabı


bir tarih filmi olarak napoleon


Ridley Scott’ın Napoleon’una çok çok az kaldı. Joaquin Phoenix‘in zor durumdaki Fransız imparatorunu, Vanessa Kirby‘nin de karısı Josephine‘i canlandırdığı sinema destanı, usta yönetmene İngiltere’de övgüler kazandırırken, Fransız eleştirmenler biraz tatsız sözler sarf etti: Le Figaro filmin adının “Barbie ve Ken İmparatorluk altında” olabileceğini söylerken, Fransız GQ filmi “son derece beceriksiz, doğal olmayan ve kasıtsız olarak beceriksiz” olarak nitelendirdi ve Le Point dergisi biyografi yazarı Patrice Gueniffey’in filmi “çok Fransız karşıtı ve İngiliz yanlısı” olarak nitelendirdiğini aktardı. “

 

BBC tarafından yanıtlaması istenen Scott, alışılagelmiş bir tavırla yanıt verdi:

 

“Fransızlar kendilerini bile sevmiyorlar. Paris’te gösterdiğim seyirciler filme bayıldılar.”

 

Filmin dünya prömiyeri bu hafta Fransa’nın başkentinde yapıldı. Scott, hikaye anlatımının doğruluğunu sorgulayan tarihçilere şunu söyleyeceğini de sözlerine ekledi:

 

“Orada mıydınız? Oh, orada değildiniz. O zaman nereden biliyorsunuz?”

 

Bunca eleştiri alan filmin hikayesi altı farklı büyük savaş sahnesine yayılan film 61 gün gibi etkileyici bir sürede çekildi ve 2 saat 38 dakika sürüyor. Scott BBC’ye yaptığı açıklamada filmin süresini 3 saatin altında tutmak istediğini söyledi.

 

Alien’dan Gladiator’e ve Black Hawk Down’a kadar beyazperdeye damgasını vuran filmlere imza atan Scott, Napoloeon’un hikayesini anlatmadan duramadığını söylüyor: “O çok büyüleyici. Saygı duyulan, nefret edilen, sevilen… tarihteki tüm insanlardan, liderlerden ya da politikacılardan daha ünlü. Bunu anlatmayı nasıl istemezsiniz?”

 

Fransızların kendi tarihinin en önemli şahsiyetlerinden birini Ridley Scott’un anlatmasına olan tepkisi önemli. Fakat bunun gerçekçilik amaçlanan bir belgesel olmadığını da unutmamak gerekiyor.