altın küre ödüllerinin yeni kategorisindeki en büyük sorun

altın küre ödüllerinin yeni kategorisindeki en büyük sorun


taylor swift ödülleri


Altın Küre Ödülleri‘ne “sinema ve gişe başarısı” ve “televizyonda stand-up komedi dalında en iyi performans” olmak üzere iki kategori eklendi. Stand-up bir yana, gişe başarısı kategorisini irdelemek isteriz. Önce açıklanan adayları verelim:

 

  • “Barbie” (Warner Bros.)
  • “Galaksinin Koruyucuları Vol. 3” (Disney)
  • “John Wick: Bölüm 4” (Lionsgate Films)
  • “Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” (Paramount Pictures)
  • “Oppenheimer” (Universal Pictures)
  • “Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)
  • “The Super Mario Bros. Movie” (Universal Pictures)
  • “Taylor Swift: The Eras Tour” (AMC Theatres)

 

 

Bu kategoride aday gösterilen 8 film, En İyi Sinema Filmi Drama veya Komedi kategorisinde de yarışabilir detayıyla sunuldu. Bu yeni kategorideki adaylar, kategorinin yeni belirlenen kriterlerine göre seçildi. Bu kriterler;

 

  • – Filmlerin gösterime girdiği dönemde en az 150 milyon dolar hasılat elde etmiş olması.
  • – Toplam hasılatın 100 milyon doları ABD gişesinden gelmiş olması.
  • – “Tanınmış endüstri kaynaklarından” iyi bir izleyici kitlesine sahip filmlerin yayınlanması.

 

Kategorinin açıklanmasının ardından tepki gecikmedi. Birçok kullanıcı X’e (eski adıyla Twitter) girerek hayal kırıklığını dile getirdi. Bir kullanıcı şöyle yazdı: “Sinematik ve Gişe Başarısı” mı? Neden buna tam olarak En İyi Popüler Film kategorisi demiyorlar? Hani şu Akademi tarafından iptal edilen.”

 

Birçok kişi bu kategorinin sadece Greta Gerwig’in Barbie uyarlamasına ödül verebilmek için oluşturulduğunu söylese de, Ryan Gosling ve Margot Robbie‘nin başrollerini paylaştığı film küresel gişede 1 milyar doların üzerinde hasılat elde etti. Barbie, tepkilerin aksine kategoride bulunmayı en hak eden film olabilir. Peki kim hak etmiyor?

 

“Gişe başarısı” için verilen bir ödülün en büyük gişe başarısına sahip filmleri ödüllendireceği düşünülebilir. Barbie, The Super Mario Bros. Movie, Spider-Man: Across the Spider-Verse, Guardians of the Galaxy Vol. 3 ve Oppenheimer gerçekten de yılın en çok gişe yapan beş filmi. Buraya kadar bir sorun yok. 

 

Ancak diğer tüm kategorilerde aday sayısı altıya çıkarılırken, bu kategoride sekize çıkarıldı ve diğer üçü en büyük gişe hasılatına sahip filmler bile değil. Taylor Swift: The Eras Tour yılın en yüksek hasılat yapan 10. filmi. Swift’in bu kategoride yer almasının tek nedeninin Altın Küre’de boy gösterme ihtimalinden yararlanmak isteyen ödülün düzenleyicileri olduğu açık. Ancak Taylor Swift’i alışılmadık gişesi için ödüllendireceklerse, yılın en çok gişe yapan dokuzuncu filmi olan Sound of Freedom’u da ödüllendirmek zorundalar. Çünkü çok basit, Taylor Swift’in önünde. 

 

 

Aday olmayı hak etmeyen başka bir film,  Mission: Impossible: Dead Reckoning. Film gişede başarısız oldu. Bütçesi yaklaşık 300 milyon dolardı ve sadece 172 milyon dolar kazandı. Film o kadar kötü bir gişe yaptı ki, devam filmini ertelediler.

 

Eğer gişe başarısı olarak filmlerin getirdiği kara bakacaksak, Five Nights at Freddys de bir gişe başarısıdır. Bu filmin yapımı sadece 20 milyon dolara mal oldu, sinemalarda gösterime girdiği gün Peacock’ta satışa sunuldu ve yine de dünya çapında 288 milyon dolar kazandı. 

 

Özetle, kategorinin asıl sorunu, gişe başarısı gibi objektif ve nesnel bir verinin belirleyici etmen olması. Hele aday belirlerken kendi getirdikleri kurallara uymamaları Altın Küre’nin bu kategorisinin üzerine bu kadar kafa patlatmamıza sebep oldu.