hollywood’un üvey evladı: sendikanın kapsamadığı animasyon stüdyoları

hollywood’un üvey evladı: sendikanın kapsamadığı animasyon stüdyoları


yönetmenler yakınıyor


Eğer bilmiyorsanız, animasyon yönetmenleri aynı zamanda birer auteur’dür. Yahoo Finance’e göre, küresel animasyon pazarı 2023 sonunda 400 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakam bir yıl önce 391 milyar dolardı. Yine de, animasyon projelerinin başarıları sürekli olarak göz ardı ediliyor.

 

Sony Animation’ın gişe rekorları kıran animasyon devam filmi “Spider-Man: Across the Spider-Verse“ün yönetmen üçlüsü Joaquim Dos Santos, Kemp Powers ve Justin K. Thompson, Variety’nin Awards Circuit Podcast’ine Hollywood’da bazı kritik değişikliklere ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

 

Dos Santos, “Bence tekrar etmekte fayda var: animasyon sektör için büyük bir iş” diyor. “Masaya çok şey getiriyoruz; animasyon film yapmak, bunu yapan sanatçı için bir fedakarlık olmamalı.”

 

Powers ekliyor: “Ben her ikisini de [yazarlık ve animasyon] yapıyorum ve WGA’da(sendika) olan bir yazarı, sağlık sigortasına ödeme yapılmaması gibi basit bir nedenden dolayı bir animasyon filminde yazmaya ikna etmek zor. Umarım sektör animasyonun tüm bu sinema ekosistemi için önemli olduğunu anlar. “Sinemayı ne kurtaracak?” üzerine harika bir anlatı var. Gerçek şu ki, animasyon geri gelmedikçe sinema asla geri gelemez.”

 

Thompson, animasyoncuların WGA ve DGA’ya katılmaya davet edildiğini görmek istiyor. “Bu en başından beri olmalıydı” diyor. “Bunun olmamasının pek çok karmaşık nedeni var ama bir noktada WGA, DGA ve stüdyolar bunu kabul etmeli. Ayrıca bu mecrayı kullanmak isteyen ama WGA ve DGA temsilciliği olmadığı için kullanamayan yönetmenler için de bir giriş engeli yaratıyorlar.”

 

“Across the Spider-Verse” bir önceki filmde yaşanan olaylardan bir yıl sonra geçiyor ve Miles Morales (nam-ı diğer Örümcek Adam) yeni bir tehditle karşı karşıya kalıyor. Ne yazık ki bu durum onun çoklu evrende yeni bir Örümcek-İnsan grubuyla etkileşime girmesine neden oluyor.

 

Film bu yılki Oscar ödüllerinde en iyi animasyon film dalında aday gösterildi. Filmin görsel efektler ve özgün müzik gibi kategorilerde es geçilmesi yeterince kötü, bir de Hollywood endüstrisinden gereken saygıyı görmekte zaten zorlanan bir mecra kendi kategorisinde de hor görülüyor.