Godzilla Minus One haberlerine denk gelmişsinizdir. O filmin Japon yapımı olduğunu, yakın zamanda başka bir Godzilla filminin de vizyona girdiğini öğrendiğinizde kaç yaşındaydınız? Godzilla, aynı dönemde doğu ve batı yorumuyla yayınlanıyor.
Hollywood menşeli Legendary Pictures‘un MonsterVerse‘ü, canavarların kralını beyaz perdeye geri getiriyor. Bu sırada doğu cephesinden Toho, Godzilla Minus One‘ı sinemalarda gösterime sokuyor. Her iki projede de kertenkele kralın birbirine oldukça benzeyen iki versiyonu yer alacak olsa da, her iki evrenin ilgili hikayeleri oldukça farklı. Godzilla Minus One, Japonların Godzilla’yı ele alışından geçmişe yapılan bu yolculukla, MonsterVerse’den çok farklı bir versiyonunu tasvir ediyor.
Godzilla Minus One’a aşina olmayanlar için film, 2. Dünya Savaşı’nın etkilerinden kurtulmaya çalışan bir Japonya’da, canavarların kralına politik ve yeni bir bakış açısı getiriyor. Godzilla, kurgusal bir karakter olarak her zaman insanlığın atom bombasının yaratılması gibi bazı “en büyük günahlarının” bir yansıması olmuştur. Toho’nun filmi bir bakıma kertenkele kralı izleyicilerle tanıştıran orijinal filmin yeniden çevrimi gibi. Godzilla’nın yer aldığı bir önceki Japon filmi Shin Godzilla da aynı düsturla çekilmiş enfes bir filmdi.
Batı cephesinden Legendary’nin MonsterVerse’ünün Godzilla’sı kesinlikle yıkıma neden oldu, ancak insanlığı yok edilecek bir şey olarak görmedi. Her şeyi başlatan Legendary filmi Godzilla: King of The Monsters ve Godzilla Vs. Kong gibi filmlerde, canavarların kralının genellikle insanlığın yararına olan bir amaç için savaştığı gösterildi. Godzilla kaiju kralı olarak tacını korumaya çalışırken, bu süreçte sık sık insanlığı da kurtarıyordu ama Godzilla Minus One’da durum kesinlikle böyle görünmüyor.
Canavarların kralının bu yeni versiyonu Japonya’ya saldırılar düzenlemekten geri durmuyor. Metro vagonlarını parçalayan ve yaşamı sona erdiren patlamalara neden olan bu Godzilla, çoğunlukla diğer dev canavarlarla savaşmaya odaklanan Batılı meslektaşına kıyasla Shin Godzilla ile çok daha fazla örtüşüyor. Toho’nun Legendary’den kertenkele kralın çok daha korkunç bir yinelemesini yarattığı açık ve sonuç olarak Godzilla’nın film kütüphanesine farklı yorumlar katıyor.
Godzilla Minus One, MonsterVerse’ünkinden çok daha iyi. Sebepleri sıralayalım.
2014 yapımı Godzilla, canavarlar kralının Amerikan merceğinden oldukça ayakları yere basan bir yeniden canlandırmasıydı, ancak Monsterverse ilerledikçe, her film giderek daha saçma bir tonla daha fantastik hale geldi.
Godzilla Minus One, serinin tüm saçmalıklarını bir kenara bırakarak Godzilla’yı onlarca yıldır olduğu en korkunç hale getiriyor. Film, Monsterverse’ün hayranlık uyandıran aksiyonuna sahip, ancak Godzilla’nın varlığı eğlenceli olduğu kadar korkutucu da. Godzilla’nın atomik nefesi, sahip olduğu bir saldırıdan çok daha fazlası; kullanıldığında gerçek sonuçları olan, her şeye gücü yeten bir yıkım gücü.
Godzilla Minus One’ın en çok övgü alan yönü, sürükleyici insan dramı. Film canavarın ortaya çıkmasını bekleyerek zaman kaybetmiyor; bunun yerine seyircinin önemsediği ilginç karakterler yaratarak onların canavarın eylemine katılımını daha da tatmin edici hale getiriyor.
Hem 2014 yapımı Godzilla hem de Kong: Kafatası Adası, başlıca canavarlarına ölçek duygusu vermek ve onları hayattan daha büyük hissettirmek konusunda harika bir iş çıkarıyor. O zamandan beri, Monsterverse canavarlarını olmaları gereken büyüklükte hissettirmek için yeterince çaba göstermedi. Godzilla Kong’a Karşı’nın büyük bir kısmı tamamen CGI çekimlerden oluşuyor ve kamera bu yaratıkların dövüşünü uzaktan izliyor. Bu güzel görüntüler oluştursa da, izleyiciye canavarları karşılaştıracak bir şey vermiyor. Toho’nun son filminde Godzilla’nın birçok çekimi insanlarla birlikte kadraja alınarak canavarın dev ve gerçek hissettirilmesi sağlanmış.
Godzilla Minus One’ın en yürek hoplatan anlarından bazıları, Akira Ifukube’nin 1954 yapımı filmin müziğinin devreye girdiği ve Godzilla’nın varlığını hissettirdiği anlara dayanıyor. Hollywood bunu es geçmiş.
1954 yapımı orijinal Godzilla, nükleer yıkım ve savaş sonrası Japonya’nın karşı karşıya kaldığı endişeler hakkında açık bir benzetmeydi. Godzilla Minus One bu temaları tekrar ön plana çıkararak izleyiciye akılsızca bir yıkımdan daha fazlasını sunuyor.
Sonuç olarak, filmlerin illa ezoterik ya da iç karartıcı olmasına gerek yok, ancak bir sonraki dövüşe geçmekten daha fazlası hakkında olabilirler ve bu canavarları dişe dokunur bir şeyler söylemek için kullanabilirler. Monsterverse gişe rekorları kıran filmlerinde bir şeyler söylemekten korkmamalı.