sza’nın sos albümü ilişki aşamalarını temsil ediyor

sza’nın sos albümü ilişki aşamalarını temsil ediyor


viral albümü farklı bir yerden ele aldık


SZA’nın Aralık 2022’de yayınlanan albümü SOS’in üstünden bir sene geçti. Albümdeki çoğu şarkı bu sene TikTok’a neredeyse hükmetti. Zamanla demlendi, birer birer popüler oldu. Bu albüme sene-i devriyesinde dönüp baktığımızda, bir ilişkinin aşamalarını temsil ettiğini fark ettik. Olaya bakın şimdi. 

 

Müzik pek çok insanın ilişki kurabileceği bir şeydir. İnsanlar sanatçının yazdığı sözlerden parçanın ritmine kadar her şeyle bağ kurabilir. SZA’nın da icra ettiği R&B, temasını değiştirmeyen özel bir müzik tarzı. İster dinleyerek büyüdüğümüz 90’lardaki R&B’nin eski versiyonları olsun, ister günümüz R&B’si, tüm şarkılarının ortak bir teması var: aşk. 

 

Flört etmek çoğu zaman kafa karıştırıcı. Üstelik zamanın ruhuna göre normalleri değişiyor, farklı adlar takılıyor. Uzun bir ilişkiden çıktıysanız dinamik flört piyasasında kendinizi sudan çıkmış balık gibi bulabilirsiniz. “Çıkmak” terimi uzunca süredir tedavülden kalktı, mesela. SOS albümüyle flört etmeyi yapabildiğimiz kadar nesnelleştireceğiz. Bunu beş aşamada ele almakla başlayabiliriz.

 

Hoşlanma, konuşma aşaması, situationship, ilişki ve ardından korkunç ayrılık korkusu. Bahse konu albümdeki bu şarkılar, bir insanın aşk hayatının her aşamasında hissedebileceği duyguları temsil etme potansiyeline sahip. 

 

Hoşlanma: “Notice Me”

 

Başlık ne kadar klişe olsa da,  “Notice Me” (“Beni Fark Et”) aşk söz konusu olduğunda ilk aşamaya uyuyor. İlişkiler, genellikle bir kişinin başka bir kişiye aşık olmasıyla başlar. Bir dizede SZA şöyle diyor: “Hala beni fark edip etmediğini merak ediyorum.” Birine aşık olunduğunda, özellikle de kişi diğerinden çok hoşlanıyorsa, o kişi aklında kalır.

 

 

Konuşma Aşaması: “Love Language” 

 

Günümüz neslinde, insanların ilişki durumlarını tanımlamak için kullandıkları pek çok terim var. Örneğin, “talking stage” denilen konuşma aşaması. “Konuşma aşaması”, bir kişinin bir başkasını gündelik buluşma ya da mesajlaşma yoluyla tanımaya başladığı aşamadır. Karşılıklı story’ler beğenildikten sonra kendinize güvendiğiniz bir alanda konuşmaya başlarsınız. “Show me, yeah, how to connect to you/ help me understand, how you speak, your love language” şarkının nakaratında sürekli tekrarlanan bir cümle. “Hikayene yanıt verdi.” bildiriminin sıcak heyecanı gibi. 

 

 

Situationship: “Too Late”

 

İlişkinin bu aşaması, yani situationship, göründüğünden daha karmaşıktır. Psikoterapist Jonathan Alpert’e göre situationship “kararlı bir ilişki ile arkadaşlıktan öte bir şey arasındaki boşluktur.” “Too Late”, bir kişinin bir durum ilişkisi içindeyken hissedebileceklerini temsil etmek için mükemmel bir şarkıdır. “Daha fazlasını istemem kötü mü?” diye tekrarlıyor nakarat boyunca. “İkimiz de aşktan korkuyoruz”, yeni kurulan bir ilişkinin başlangıç aşamalarındaki şüpheyi gerçekten gösteren satırdır. Allah sabır versin. 

 

 

İlişki: “Snooze”

 

“Snooze” albümden daha çok bilinen bir şarkı ve sebebi belli. SZA, dünyasındaki en önemli kişi olan sevgilisi hakkında yorumlanabilecek bir mesaj iletiyor. Şarkının nakaratında “I can’t lose when I’m with you/ how can I snooze and miss the moment?/ You just too important, nobody do body like you” diye tekrarlıyor. Bunun ilişki aşamasını temsil ettiğini düşünüyorum, çünkü kişinin sevgilisi onun için o kadar önemli ki, o kişi onun her şeyi haline geliyor. 

 

Her situationship ilişki aşamasına geçemeyebilir veya her ilişki illa bir situationship olarak başlamaz, ancak sonuçta amaç kişinin her şeyini bir başkasına iletir hale gelmesidir. Öyle ya da böyle. 

 

 

Ayrılık: “I Hate U” ve “Far”

 

Birlikte zaman geçirdiğiniz birinden ayrılmak, bu ister birkaç hafta, ister aylar, hatta yıllar olsun, kolay bir süreç değil. Yine de SZA, albümdeki iki şarkısı “I Hate U” ve “Far” ile bu süreci anlatıyor. Bu şarkılar, “I Hate U”daki “Shitty of you to make me just like this” ve “Far”daki “I’m done being used, done playing stupid, done faking cool” gibi sözlerle eski sevgilisinin ona yaptığı bir yanlıştan sonra hissettiklerini anlatıyor. Bu şarkılar, bir kişinin eski sevgilisinin kendisi için iyi olmadığını ve onsuz daha iyi olduğunu fark ettikten sonra hissettiği öfkeyi aktarıyor. 

 

 

SOS, aşk söz konusu olduğunda anlam ve mesajlarıyla ayrıştırılabilecek bir albüm. Dönüp bir daha dinleyelim.