beş sene sonra gelen yeni star wars filmi hakkında tüm bildiklerimiz

beş sene sonra gelen yeni star wars filmi hakkında tüm bildiklerimiz


lucasfilm bir şeyler deniyor


Neredeyse beş yılın ardından, Star Wars efsanesi nihayet beyaz perdeye geri dönüyor. Lucasfilm‘in gelecek vaat eden birkaç filmi var ama özellikle bir tanesi seride tarihi bir değişim yaratacak: Daisy Ridley‘nin başrolünü üstleneceği isimsiz Star Wars devam filmi. Ridley, Rey rolünü bu kez Star Wars: The Rise of Skywalker‘daki son görünümünden yaklaşık 15 yıl sonra geçen bir devam filminde yeniden canlandıracak.

 

Henüz adı belli olmayan film hakkında, Star Wars zaman çizelgesindeki benzersiz yeri dışında pek bir şey bilinmiyor. Rey’i bir sonraki görüşümüzde tam teşekküllü bir Jedi Master olacak. Hatta yepyeni bir Jedi sınıfına Force’un yollarını öğretiyor bile olabilir. Her şey planlandığı gibi giderse, film devam üçlemesinin ilk kez ortaya koyduğu düpedüz radikal fikirleri daha da ileri götürebilir. 

 

Tek ilginç gelişme bu değil. 

 

Lucasfilm’in Rey’li filmini Oscar ödüllü yönetmen Sharmeen Obaid-Chinoy yönetecek. Kendisi bir Star Wars filmini yöneten ilk kadın ve ilk beyaz olmayan kişi ünvanını taşıyor. Yılbaşı gecesi CNN’e konuşan Obaid-Chinoy, proje ve diğer kadın yönetmenler için açabileceği kapılar konusunda “heyecanlı” hissettiğini söyledi:

 

“Yaratmak üzere olduğumuz şeyin çok özel bir şey olduğunu hissediyorum. Artık 2024 yılındayız ve çok çok uzak bir galakside bir hikayeyi şekillendirmek için bir kadının öne çıkmasının zamanı geldi.”

 

Obaid-Chinoy’un yorumları Lucasfilm’in en büyük kör noktalarından birinin tam kalbine dokunuyor. Kadınlar en başından beri efsanenin şekillenmesine yardımcı olmuş olsalar da, hiçbir Star Wars filmi kadın bir yönetmen tarafından yönetilmedi. 

 

USC Annenberg’s Inclusion Initiative tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, kadın yönetmenler hala erkek çağdaşlarıyla aynı yüksek profilli fırsatları yakalamak için mücadele ediyor.

 

2023’te gösterime giren yüksek gişe hasılatlı 116 filmin sadece %12,1’i kadınlar tarafından yönetildi. Barbie gibi filmlerin başarısı istisna olduğunu kanıtlarken, sektörün film setlerini çeşitlendirme çabaları en iyi ihtimalle “performatif” kalmaya devam ediyor.