martin scorsese’nin isa hakkındaki yeni filmi hakkında detaylar

martin scorsese’nin isa hakkındaki yeni filmi hakkında detaylar


deneysel olacak


Yönetmen Martin Scorsese son aylarda İsa hakkında yeni bir film yapmaktan bahsediyordu ve birçok kişi bunun bir drama olup, eski filmlerinden “The Last Temptation Of Christ” veya “Silence” gibi bir şey olup olmadığı sorgulanıyordu.

Kendisine film hakkında detaylar soruldu ve cevabımızı aldık: Hayır.

Geçen yıl Cannes’dan sonra Scorsese, Global Aesthetics of the Catholic Imagination seminerine katılmak üzere İtalya’ya gitti ve burada Papa Francis ile kısa bir süre görüştü. Daha sonra da “Papa’nın sanatçılara yaptığı çağrıya bildiğim tek yolla yanıt verdim: İsa hakkında bir film hayal edip senaryosunu yazarak” açıklamasını yaptı.

LA Times için “Killers of The Flower Moon” hakkında verdiği yeni bir röportajda Scorsese projeyi biraz daha aydınlattı ve birlikte çalışacağı, deneme türündeki belgeselleriyle tanınan yardımcı yönetmenin dahil olması gibi birkaç önemli ayrıntı ekledi.

İlk olarak, Scorsese senaryoyu bitirdi ve eleştirmen ve film yapımcısı Kent Jones ile işbirliği yapıyor. Filmin bu yıl içinde çekilmesi planlanıyor.

Shūsaku Endō‘nun “A Life of Jesus” adlı kitabına dayanacak. (Endō aynı zamanda “Silence”ı da yazdı.) Ve çoğunlukla günümüzde geçecek. Ama Scorsese belli bir döneme bağlı kalmak istemiyor çünkü filmin zamansız hissettirmesini istiyor. Filmin yaklaşık 80 dakika sürmesini, İsa’nın temel öğretilerine odaklanmasını, ilkeleri araştırmasını ama din propagandası yapmamasını öngörüyor.

Scorsese, “Bunu daha erişilebilir kılmak ve organize dinle ilişkilendirilen olumsuz yükü ortadan kaldırmak için yeni bir yol bulmaya çalışıyorum” diyor.

Kent, Scorsese ile sık sık işbirliği yaptı. Mesela yönetmenliğini ve senaristliğini birlikte üstlendiği “A Letter To Elia.” Scorsese’nin yönettiği ve Kent ile senaryosunu yazdığı “My Voyage To Italy” gibi filmleri de örnek gösterebiliriz.

Geçen yıl Scorsese, İsa filmi için kısmen belgesel, kısmen deneme filmi gibi bir şey önerdi ve dürüst olmak gerekirse, Kent ile çalıştığı filmlerin ana akım anlatılarından uzakta daha çok yan projeler olma eğiliminde olduğunu düşünürsek bu muhtemel görünüyor.

Tüm bu alıntılara bakılırsa Scorsese İsa’nın öğretilerini erişilebilir kılmaktan bahsediyor; belki de daha deneysel, belgesel tadında bir şey yapacaktır.