wish you were here albüm kapağının hikayesi

wish you were here albüm kapağının hikayesi


adamları gerçekten yakmışlar


Pink Floyd, The Dark Side of the Moon‘u daha az kafası karışmış bir albüm olan Wish You Were Here ile takip etti. Yabancılaşma ve endüstrinin sıkıntıları gibi kavramları ele alan albüm, yayınlandığında grubun önceki çalışmaları kadar iyi karşılanmadı. Yine de geriye dönüp bakıldığında Wish You Were Here tüm zamanların en etkileyici rock albümlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

 

Albüm kapağı da en az içindeki çalışma kadar ikonik. Basit ama etkileyici olan kapak Hipgnosis adlı tasarım grubunun grafik tasarımcısı Storm Thorgerson tarafından tasarlandı. Peki bu fikri ortaya çıkaran neydi?

 

Albüm Kapağının Arkasında

Hipgnosis’in yaratıcı ekibi kapak konsepti için albümü bir sıçrama noktası olarak kullandı.

 

Kurucu ortak Storm Thorgerson Mind Over Matter adlı kitabında “Müziğin bize ne hissettirdiğini tartışıyoruz” diyor. “Ya da şarkı sözlerinin niyetini. Ya da Floyd bunu söylememiş ya da henüz bilmiyor olsa bile albümün gerçekte ne hakkında olabileceğini.”

 

Dikkatli bir değerlendirmeden sonra Wish You Were Here’ın “yokluk” hakkında olduğunu tahmin ettiler.

 

Kapakta yer alan iki işadamı, albümdeki “Have a Cigar” adlı şarkıdan esinlenilmişti. Şarkı, grubun kısa yoldan para kazanmak uğruna büyük resmi gözden kaçırdıklarını düşündüğü endüstri yöneticilerine yönelik bir eleştiriydi.

 

Başkaları tarafından “yakılma” hissini temsil eden alevlerle ve boş bir sözleşme üzerinde anlaşan iki adamla birlikte, kapak resmi yokluk motifini iyi bir şekilde hesaba katıyor.

 

Dublörler (Ronnie Rondell ve Danny Rogers) fotoğrafçı Aubrey “Po” Powell tarafından Los Angeles’taki Warner Bros. stüdyoları arazisinde çekildi. 70’lerin ortası olduğu için, kreatifler özel efektlerden uzak durdular ve bunun yerine bir dublörü ateşe dayanıklı bir giysiyle kaplayıp ateşe vermeyi tercih ettiler.

 

Nispeten güvenli bir çaba olduğu kanıtlanmış olsa da, yangın Rondell’in bıyığını bir an için yaktı ve çekimi derhal sona erdirdi.

 

“Alevler geri püskürtüldü ve bir anlığına gerçek bıyığını tutuşturdu,” diye hatırlıyor Thorgerson. “Kıl payı bir tıraş olduğu söylenebilir.”

 

Albümün Mirası

Wish You Were Here tüm zamanların en çok saygı gören rock albümlerinden biri haline geldi. Türün en iyilerini derleyen birçok listede kendine yer buldu.

 

Klavyeci Richard Wright bir keresinde, “Wish You Were Here zevk için dinleyebileceğim bir albüm ve bunu yapabileceğim çok fazla Floyd albümü yok,” demişti.

 

Albüm o zamandan bu yana ABD’de altı kez Platin, İngiltere’de Altın sertifika aldı ve dünya çapında tahminen 13 milyon kopya sattı.