BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: CAKE – FASHION NUGGET

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: CAKE – FASHION NUGGET


Ortaya Karişik


90’ların buram buram rock ve grunge kokan havasına kendi tarzını katık eden Cake’in evladiyelik albümü Fashion Nugget eşliğinde akşam biralarımızı açıyoruz.

 

John McCrea, Vince DiFiore, Xan McCurdy, Gabe Nelson ve Paulo Baldi bir araya geldiğinde ortaya kimsenin kimseye hakkının geçmediği bir müzik tarzı oluşturdular. Cake’in şarkılarında rock duyabiliyordunuz, funk duyabiliyordunuz, hip-hop duyabiliyordunuz ve hatta İran’a özgü müzikler duyabiliyordunuz. Müzik dünyasının her gün grupları çatır çatır yediğini göz önüne alırsak Cake’in bu ortaya karışık tarzı piyasanın en kendine özgü gruplarından biri olmasını sağladı. Bugün ne zaman bir Cake şarkısı duysak, gruba ait olup olmadığını bilmesek bile ‘Cake sanırım bu!’ diyebiliriz.

 

 

Cake’in temelleri John McCrea’nın inadı sayesinde atıldı. Los Angeles’tan Sacremento’ya dönen McCrea’nın kafasında şarkılar vardı ama bir grubu yoktu. Sacremento’nun kafelerinde kendine grup aramaktan sıkılan McCrea; Vince DiFiore, Greg Brown, Shon Meckfessel ve Frank French’i gruplarından çaldı ve Cake’i kurdu. John McCrea’nın bu inadı için açıyoruz buz gibi soğuk biralarımızı.

 

Cake’in yapımcılığını üstlendiği Motorcade Of Generosity’nin yayınlanmasının ardından grup artık bir bar grubu olmadığını cümle aleme duyurdu. Eleştirmenler tarafından profesyonel olmayan bir kayıt olarak değerlendirilen Motorcade Of Generosity’nin ardından Fashion Nugget geldi. 1996’da gelen Fashion Nugget bize bu akşam soğuk biraları kaptırdı.

 

 

Fashion Nugget hem grubun kendini ne kadar geliştirdiğini ortaya koyuyordu hem de bildiğimiz Cake mizahının orada bir yerlerde olduğunu müjdeliyordu. İkinci albüm aynı zamanda Cake için dev bir reklam başarısıydı. The Distance, albümün en başarılı parçası olmuş ve onlarca reklama müzik olarak hizmet etmiştir.

 

Frank Sinatra sayesinde bir saygı duruşuyla başlıyoruz Fashion Nugget’a. John McCrea’nın pek geriden gelen sesi ve şarkının ritmik havası sayesinde hemen havaya giriyoruz ve biramızdan dev bir yudum alıyoruz. Trompetin başrolde olduğu şarkının ardından bir efsane a.k.a. The Distance başlıyor. Hip-hop’ın indie ile rock ile buluştuğu The Distance hala 90’ların en iyi şarkılarından biri. Albümün gizli harikası Daria’nın ardından Fashion Nugget’ın Parental Advisory yemesine sebep olan I Will Survivor başlıyor ve Ajda Pekkan’a kaldırıyoruz biramızı.

 

 

90’larda zoru başaran ve kendi tarzını yaratan Cake’e saygılarımızı sunuyoruz ve unutmadığımızı haykırıyoruz.