BLACK MIRROR’DAN İLHAM ALAN UYGULAMA

BLACK MIRROR’DAN İLHAM ALAN UYGULAMA


Bilim-kurgu çağı


Facebook’un ‘Arkadaş Ekle’ butonunun fütursuzca suyunun çıkarılması, Twitter ve Instagram’da ‘Takip Et’ özelliğinin “Öndeki taksiyi takip et” repliğinden de çok kullanılması yüzünden sosyal medya hesaplarımız, arkadaşımız, hatta arkadaşımızın arkadaşı bile olmayan arkadaşlarla dolu. Bilim-kurgu filmlerini adım adım hayata uyarladığımız teknoloji çağında, ilişkiler ‘like’ ile pekişiyor, düğün davetiyeleri Facebook üzerinden gönderiliyor ve ayrılıklar ‘İlişki Durumu’ değiştirilerek gerçekleşiyor. Arkadaş listelerimizin bu kadar kalabalık olduğu hayatlarımızda bahar temizliği ise pek tabii ‘Arkadaşlıktan Çıkar’ formunda vuku buluyor.

Siz evinizi temizlemeye üşenirken 1876 arkadaşınızı teker teker tarayıp “Bizımla deyılsın” tuşuna basmak haliyle size zor geliyorsa, iki sanatçı arkadaşın yarattığı ‘pplkpr‘ uygulaması imdadınıza yetişiyor. Black Mirror’ın White Christmas bölümünü andıran iPhone uygulaması, insanlarla etkileşimleriniz esnasında kalp atışınızı ölçen akıllı bilekliğin verilerini kullanıyor. Böylece stres seviyenizi ve mutluluk oranınızı ölçen uygulama, sizi mutsuz eden ve strese sürükleyen bireyleri arkadaşlıktan çıkarıyor veya blokluyor, stalk esnasında kalbinizi pıtır pıtır attıran kişilere ise sizin adınıza yürüyor. Lauren McCarthy ve Kyle McDonald’ın yarattığı ‘pplkpr‘, Facebook ve Twitter’ınıza bağlanarak hayatınızdaki kuru gürültüleri susturuyor, size bir nevi hayat koçluğu yapıyor.

Facebook’tan silinen veya Twitter’dan bloklanan insanlarla sokakta karşılaşınca açıklama yapmak ise ellerinizden öpüyor.