MİLLİ GEÇİM KAYNAĞI OLARAK SİLAH ÜRETEN ÜLKELER

MİLLİ GEÇİM KAYNAĞI OLARAK SİLAH ÜRETEN ÜLKELER


Savaş niçin mi bitmez?


Güzellik yarışmasına katılan kıza, okul birincisi öğrenciye ve 5 yaşında İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere bilen çocuğa sormuşlar:

-Bir gücün olsa neyi değiştirirdin?

Üçü de hiç düşünmeden aynı cevabı vermiş:

+Savaşları durdururdum.

Dünyanın kanayan yarası olmaktan çıkıp, sanki ekosistemin bir parçasıymış gibi her an başımıza gelebilecek bir doğal afetmişcesine korkuyla yaşamaya alıştığımız karşılıklı öldürme eylemi savaşı durdurmak, gerçekten özel bir güçle mümkün olabilir miydi acaba?

Superman gerçekten var olsa savaş hiç olmaz mıydı?

Harry Potter dünyamızda yaşasa, Voldemort’la yandaş olup insanların kan ve paraya susamış zihinleri karşısında da galip gelebilir miydi?

Insightful Interaction sitesinde yayınlanan bu grafik, Harry Potter ve Superman gibi özel güçleri olmayan fakat sadece kapılarını kapatarak savaşı durdurabilecek büyük silah üreticilerinin yıllık gelirlerini gözler önüne seriyor.

Çin’in dahil edilmediği 2013 yılına dayalı istatistiklerde, ülkerin savaş pazarında dökülen kandan ne kadar gelir elde ettiği ve niçin savaşların asla bitmeyeceğini renklerle anlatıyor.

Her utanç tablosunda olduğu gibi bunda da başı, her fırsatta gücüyle övünen Amerika Birleşik Devletleri çekiyor. 43 tane ağır silah şirketi bulunan ülkenin en çok kazananı: Lock Heed Martin… Şirketin tek başına yıllık karını tablodan şaşıra şaşıra inceleyebilirsiniz.

Baktıkça hayatımızın pamuk ipliğine bağlı olduğunu hatırladığımız grafikte ikinci büyük tehdit olarak İngiltere’yi görüyoruz.

Savaştan en çok kar eden ülkeler listesinin diğer büyük isimleri ise Rusya, Fransa, İtalya ve Almanya olurken yalnız ve güzel ülkemiz Aselsan’ın yıllık 1.114 milyonluk karıyla küçük de olsa, tabii ki kendine kötüler arasında yer bulmayı başarıyor.