jonathan glazer’ın auschwitz’te yaşananları anlatacağı the zone of interest’in çekimleri başlıyor

jonathan glazer’ın auschwitz’te yaşananları anlatacağı the zone of interest’in çekimleri başlıyor



Radiohead, Massive Attack ve Jamiroquai başta olmak üzere müzik dünyasından birçok önemli isme çektiği müzik videolarıyla tanındıktan sonra 2000 yılında vizyona giren Sexy Beast ile ilk uzun metrajlı filmini çeken Jonathan Glazer, yıllar içinde imza attığı müzik videoları, reklamlar ve diğer filmleriyle her zaman isminden övgüyle bahsedilen bir isim oldu.

2013 yılında vizyona giren son filmi Under the Skin ile adından övgüyle söz ettirmeyi başaran Glazer, yılın en başarılı işlerinden biri olan filminden bir sonraki adımda ne yapacağını merak ettiğimiz isimlerden biriydi. Altı yıl aranın ardından yeni filmi için setlere dönmeye hazırlanan tecrübeli yönetmen, II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Holokost’a odaklanacak yeni filminin çekimlerine önümüzdeki sene Polonya’da başlayacak. Glazer’ın yeni filminin yapımcıları arasında son yıllarda Moonlight, Lady Bird, Good Time, Hereditary, American Honey, The Witch ve Midsommar gibi dikkat çekici filmlere imza atan ve daha önce Under the Skin’in de birlikte çalıştığı A24 da yer alacak.

The Zone of Interest hakkında henüz resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, filmin Martin Amis’in Auschwitz’te yaşananlara odaklanan The Zone of Interest adlı romanı etrafından döneceği iddiası epey büyük. Amis’in beğeniyle karşılanan 2014 tarihli romanı, Auschwitz toplama kampının başındaki komutanın eşine aşık olan bir Nazi subayının trajik hikayesini anlatıyor. Hikayeyi daha da ilginç kılan şey ise bu aşk hikayesinin arasında bir de kampta zorla çalıştırılan bir mahkumum dahil olması.

Geçen sene verdiği bir röportajda yaşanan bu insanlık suçuna seyirci kalan sıradan insanların ilgisini çektiğini ifade etmişti. Glazer, II. Dünya Savaşı fotoğraflarına baktığında düşündüklerini şu sözlerle ifade etmişti: “Arka planda duranların, seyirci kalanların, bu suça ortak olanların yüzlerinden çok etkilendiğimi hatırlıyorum. Sıradan Almanyalılar. Durup buna seyirci kalmanın nasıl mümkün olabileceğini düşünmeye başladım. Bazı yüzlerin aslında bundan keyif aldığı görülüyor. Bu manzaradan. Tüm bu sirkten.” Son beş yıldır bu proje üzerinde çalışan Glazer’ın ortaya nasıl bir iş koyacağını bekleyip göreceğiz.