the beatles’ın ob-la-di, ob-la-da şarkısı, mükemmel pop şarkısı seçildi

the beatles’ın ob-la-di, ob-la-da şarkısı, mükemmel pop şarkısı seçildi


bilim insanları diyor ki...


The Beatles’in Ob-La-Di, Ob-La-Da şarkısı, bilime insanlarına göre mükemmel pop şarkısı olarak belirlendi. Almanya’daki Max Planck Enstitüsün’deki bilim insanları, The White Album’dan 1968 yılında çıkan Ob-La-Di, Ob-La-Da’yı, diğer ünlü pop teklilerinin yanına mükemmelliğe”en yakın şarkı olarak seçti.

Peki bir şarkının nasıl mükemmelliğe yakın olarak belirlendiğine gelirsek. Araştırmacılar, 1958-1991 yılları arasında kaydedilen 700 şarkıdaki 80.000 farklı akor gelişimini analiz ederek işe başladı. Akorlara daha sonra, “machine learning” yoluyla, ondan önceki akor ile ne kadar şaşırtıcı olduğu konusunda bir puan verildi. 30’dan fazla şarkının akor dizisi daha sonra bir grup gönüllüyle çalındı, ancak orijinal şarkıyı tanınmaz hale getirmek için hem şarkı sözü hem de melodiden ayrıldılar. Gönüllülerden de her akorun ne kadar eğlenceli olduğunu değerlendirmeleri istendi.

Sonuçlar, gönüllülerin akorların ilerleme yönünün aksine tahmin edilmesi beklenmeyen bir şarkıyı daha çok sevdiğini belirtti. Bu bilgi, dinleyicinin şarkının nasıl ilerleyeceğinden emin olmadığı her seferinde, beynin bir bölgesinde müzik zevkiyle bağlantılı etkinlik gösterdiği verilerle daha da desteklendi. Araştırmada yer alan doktora öğrencisi Vincent Cheung, süreçle ilgil The Times’a “İnsanların, zaman içinde seslerin nasıl sıralandığına göre bir müzik parçasından zevk almaları büyüleyici. Keyifli bulduğumuz şarkılar, daha sonra ne olacağını bildiğimiz ya da bir sonraki adımda ne geleceğini tahmin edemediğimiz şarkılar arasında denge kurmayı başarmış eserler.” açıklamasını yapıp konuyu özetledi.

Genesis’ten Invisible Touch, BJ Thomas’tan Hooked on a Feeling, The Jackson 5’dan I Want You Back, The La’nın There She Goes şarkısı ve UB40’nin Red Red Wine gibi kült pop şarkılarını geride bırakan şarkıdan o kadar bahsetmişken bir dinleyip analım.