the beatles, now and then: bugüne kadar neredeydin?

the beatles, now and then: bugüne kadar neredeydin?


grup içerisinde şarkının konumu


The Beatles, geçtiğimiz günlerde yeni bir şarkı çıkardı. Gün saydık, gelir gelmez tükettik, tekrar tuşunu eskittik fakat bugüne kadar “Now And Then” nerede kalmıştı? Yeni teknoloji sayesinde, yaşayan The Beatles üyeleri 1970‘lerden kalma bir John Lennon demosunu kurtarmayı başardı ve üzerine koyarak yeni bir şarkı üretti. 

 

The Beatles’ın büyüsü ve onları 60’lardaki benzer gruplardan ayıran en belirgin çizgi, kültürel çıktılarının derli toplu olmasıdır. Kısa bir süre var oldular, çok sayıda şarkı yazdılar, sadece yarı yaşamlarında canlı çaldılar ve geriye baktığımızda hem mükemmel hem de eksiksiz görünen zengin ve kompakt bir kayıtlı miras bıraktılar. Çalışmaları, yalnızca 1960 ve 1970 yılları arasındaki faaliyetleri içerecek şekilde çok dar bir alana sıkışmış olduğundan, müziklerini yeni nesiller için yeniden dolaşıma sokmak sağlam bir teknoloji gerektiriyor. Teknoloji plaklardan CD’lere ve dijitale doğru geliştikçe, derlemelerden remikslere kadar ürün yelpazesi de genişlemeye devam ediyor. 

 

Bu eğilimin doruk noktası, 2021’de Peter Jackson yönetmenliğinde “Let It Be” filmi için kaydedilen görüntülerden bir araya getirildiği, dijital algoritmalar ve makine öğrenimini kullanarak sesi yeniden ele alıp daha önce duyulamayacak anları izole eden bir sezonluk The Beatles, “Get Back” dizisiyle gelmişti. 

 

 

90’ların ortalarında The Beatles cephesindeki en büyük olay, grubun hikayesini röportajlar aracılığıyla anlatan ve yayınlanmamış materyallerle alternatif bir tarih sunan Anthology filmi, derlemeleri ve kitabıydı. Projenin bir parçası olarak, John Lennon’ın 70’lerde kaydettiği demolar etrafında oluşturulan iki “yeni” Beatles şarkısı, “Free As a Bird” ve “Real Love” yer aldı. Üçüncü bir Lennon şarkısı olan “Now and Then” de o dönemde parlatılıp piyasaya sürülmek üzere düşünülmüş; Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr şarkıdan vazgeçmişlerdi. Çünkü özellikle Harrison melodiyi beğenmedi. Demo, o zamanın Now and Then’i, Lennon’ın sesini perdeleyen belirgin bir piyano ve uğultu sesi ile doluydu.  

 

 

Bu on yıla geldiğimizde The Beatles’ın plak şirketi, her ikisi de Gilles Martin’in remikslerini içeren iki ikonik best-of seti Red Album ve Blue Album‘un yeni versiyonlarını bir araya getirdi. Teknoloji elverdi ve John Lennon’un sesi temizlenebildi. Şarkıyı ilk dinleyişte, belki de bu bilgiden dolayı, bütün olarak ele almakta zorlandık. “Bu gitar sesi George’un mu?” diye merak edebilir, parçaların nasıl ve ne zaman bir araya getirildiğini tahmin etmeye çalışabilirsiniz. Bitmiş üründen ziyade parçaları duymaya yönelik bu eğilim, şarkının kendi doğası tarafından da pekiştiriliyor: Gergin, kırılgan, minör tonda bir şarkı. Lennon hayatının son dönemlerinde bu tonda yazıyordu. Demo muhtemelen 1979 yılına aitti ve John Lennon kısa süre sonra öldürüldü. 

 

Ancak birkaç dinlemeden sonra, arka plandaki hikayeler kaybolmaya başlıyor ve şarkı bir bütün olarak kendini hissettiriyor. Lennon’ın sesinde ve melodisinde hissedilir bir özlem, ayrılıktan kaynaklanan gerçek bir acı var. 

 

Diğer Lennon sonrası tekliler arasında Real Love, melodisiyle ön plana çıkarken Free As a Bird’ün prodüksiyonu şov yapıyordu. Now and Then, John Lennon’ın sesinden dolayı karakteristik bir konuma sahip. The Beatles’ın büyüsünün bir parçası da bu: Müzik endüstrisinin kötülükleri ve sürekli yeni formatlara doğru genişleme ihtiyacı konusunda ne kadar geliştirilirse geliştirilsin, bu olumsuzlukların çok azı onların ürünlerine yapışıyor. Belki de bunun, grubun hiçbir üyesi 30 yaşına ulaşmadan sona ermesiyle bir ilgisi vardır. The Beatles her zaman saf ve heyecanlı kalacak.