fransa’nın oscar adayı belli: titane

fransa’nın oscar adayı belli: titane


hayırlı uğurlu olsun


2016’da eleştirmenlerden geçer not alan ilk uzun metrajı Raw ile iyi bir çıkış yakalayan Fransız yönetmen Julia Ducournau’nun ikinci yönetmenlik deneyimi Titane, Fransa’nın Oscar adayı seçildi.

Before serisiyle tanıdığımız Julie Delphy’nin, The Father ile En İyi Senaryo Oscar’ını kazanan Florian Zeller’ın, La Vie en Rose’nin yapımcısı Alain Goldeman’ın ve Cannes Film Festivali direktörü Thierry Fremaux’nun aralarında bulunduğu bir seçici kurul tarafından Uluslararası En İyi Film kategorisi için Fransa’nın Oscar adayı seçilen Titane, bu seneki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi de kazanarak adını geniş kitlelere duyurmuştu.

Ducournau’nun ilk yönetmenlik deneyimi Raw’da olduğu gibi yine rahatsız edici bir işleyişe sahip olan Titane, kimileri tarafından güçsüz bir aday olarak görülüyor. Portrait of a Lady on Fire ile tanıdığımız Céline Sciamma’nın son filmi Petite maman’ın ya da Audrey Diwan’a Altın Ayı kazandıran L’événement’ın Oscar adayı olarak seçilmesini bekleyen bir kesim, Titane’ın aday gösterilmesinden pek de memnun değil.

2020 Oscar ödül törenine damga vuran Parasite’ın da dağıtımcılığını üstlenen NEON Films’in katkılarıyla vizyona giren Titane’ın kategoride yarışacağı rakipleri de belli oldu. Ryusuke Jamaguchi’ye Cannes’da En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandıran Drive My Car, Japonya’dan; Maria Schrader’ın son filmi I’m Your Man, Almanya’dan; Pedro Almodóvar’ın bizzat seçtiği Fernando León de Aranoa imzalı The Good Boss, İspanya’dan; Blerta Basholli’ye Sundance Film Festivali’nde üç heykelcik kazandıran Hive, Kosova’dan; Sebastian Meise imzalı Great Freedom, Avusturya’dan; Juho Kuosmanen’in Cannes’da prömiyerini yapan Compartment No. 6’i Finlandiya’dan; Apichatpong Weerasethakul’un Tilda Swinton’lı Memoria’sı ise Kolombiya’dan Oscar ödül töreninde Uluslararası En İyi Film kategorisi için yarışacak adaylar oldular.

Henüz duyurusu yapılmasa da Joachim Trier’in Oslo üçlemesini tamamlayan son filmi Worst Person in the World’ün Norveç’i, Jonas Poher Rasmussen imzalı Flee’nin Danimarka’yı, İtalyan efsanesi Paolo Sorrentino’nun son filmi The Hand of God’ın ise İtalya’yı temsil edecek adaylar olmaları bekleniyor. Türkiye’nin adayı ise şimdilik belirsiz. 15 Aralık tarihinde Akademi üyelerinin yayınladığı bir listeyle bu adaylar arasından 15 film seçilecek. 8 Şubat tarihinde ise bu liste beş filme düşürülerek nihai adaylar belli olacak.

Raw’da da yer alan Garance Marillier’e ek olarak Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Laïs Salameh, Dominique Frot, Myriem Akkhddiou ve Rahim-Silvioli Mehdi gibi isimlerin oyuncu kadrosunda bulunduğu Titane, bir dizi açıklanamayan cinayetle eş zamanlı olarak bir babanın 10 yıldır kayıp olan oğlu ile tekrar bir araya gelmesinin üzerine gelişen olayları ekrana getiriyor. Filmekimi‘nin bu seneki açılışını yapan Titane‘ın fragmanı hemen aşağıda.