before sunrise hayranları bu filmi çok sevecek

before sunrise hayranları bu filmi çok sevecek


compartment no. 6


Before serisini bilmeyen yoktur. Richard Linklater’ın Before Sunrise ile başlatıp Before Sunset ile devam ettirdiği ve Before Midnight ile son verdiği seri bir tren yolculuğunda tesadüfen tanışıp insan ilişkileri üzerine uzun sohbetlere dalan Celine ve Jesse arasındaki romantik ilişkiyi ekranlara getirerek çoğu sinema severin gönlünde ayrı bir yer edinmişti. Before serisiyle fazlasıyla kıyaslanan bir film haberimize konu başlığı oluyor: Comparment No. 6.

Bu sene Cannes Film Festivali’nden Büyük Jüri Ödülü’yle dönen Compartment No. 6 ya da orijinal adıyla Hytti nro 6, Rosa Liksom’un aynı isimli romanından uyarlanıyor. Finlandiya’nın önümüzdeki Oscar’lara aday olarak gönderdiği Compartment No. 6’in Before ile sıkça karşılaştırılmasının sebebi ise benzer bir konuya sahip olması. Moskova’da karışık bir romantik ilişki yaşayan Laura isimli Finlandiyalı genç bir kadın bu ilişkiden kaçmak için Murmansk’a giden bir trene atlar. Laura, bu uzun tren yolculuğunda kompartımanını Ljoha adındaki Rus bir madenciyle paylaşır. 6 numaralı kompartımanı paylaşan bu ikili, uzun sohbetleri sırasında insan ilişkileri üzerine sohbet etmeye başlarlar.

Juho Kuosmanen’in yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başrollerini Seidi Haarla ve Yuriy Borisov ikilisi üstleniyor. Filmin akıllıca yazılmış diyalog ağırlıklı senaryosunu ise yönetmen Kousmanen ile birlikle Andris Feldmanis ve Livia Ulman üçlüsü kaleme almış.

Compartment No. 6’in ülkemizdeki vizyon tarihi 18 Şubat 2022. Filmin meraklıları için aşağı bir fragman bıraktık.