bu hafta sonu efg london jazz festival’dayız

bu hafta sonu efg london jazz festival’dayız


cazın harman olduğu yerden zorlu psm'ye


Bir süredir art arda anons ettiği birbirinden muhteşem konser haberleriyle İstanbul’u iyi müzik merkezi haline getiren Zorlu PSM’nin hat-trick’i ise London X Istanbul Zorlu PSM Meets EFG London Jazz Festival ile gerçekleşiyor. Cazın başkentlerinden biri olan Londra’yı 30 yıldır #WeAreJazz etiketiyle iyi ve yeni cazla bir araya getiren EFG Londra Caz Festivali, tarihinde ilk kez adanın dışına adım atıyor ve ilk turnesinde İstanbul’a, Zorlu PSM’ye ayak basıyor. 14, 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde İngiliz cazının en heyecan verici isimlerini kanlı canlı izleyebilmek için sizi şuraya alalım.

Eğer Londra’nın yeni caz sahnesini keşfetmeye meraklıysanız, şehrin caz kulüplerinden yetişen isimleri arayıp buluyor ve deneyimlediğiniz her sound’da “ah o İngilizlik!” diyorsanız doğru yerdesiniz, hayalini kurduğunuz üç ayaklı festival ayağınıza geldi. İngiliz cazıyla haşır neşir herkesin halihazırda favorileri arasında yerini alan Jordan Rakei, Binker & Moses, Kokoroko, Nubya Garcia ve Sons of Kemet konserleri ardından Zincirlikuyu’da kendinizi Chelsea sokaklarında yürüyormuş gibi hissetmeniz çok olası.

14 MAYIS – JORDAN RAKEI

EFG Londra Caz Festivali’nin küratörlüğünü üstlendiği serinin ilk etkinliği 14 Mayıs Cumartesi akşamı Jordan Rakei ile Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek. Havasında suyunda iyi müzik kulağı tohumları olduğuna inandığımız Yeni Zelanda – Avustralya kökenli, Londra’da ikamet eden ve henüz 30 yaşına girmek üzere olan Jordan Rakei, nam-ı diğer Dan Kye, Google’da ismini aratmaya kalktığınızda ikinci önerilen arama “is jordan rakei black” olan bir müzisyen. Gerisini siz tahmin edin. Soul, alternatif R&B ve caz türlerini müziğinin hücum hattına yerleştiren Rakei, bugüne kadar yayınladığı solo işlerinin yanı sıra FKJ, Disclosure, Tom Misch, Alfa Mist, Nightmares on Wax, Loyle Carner, Bonobo gibi hepsi birbirinden devler ligi üyesi isimlerle yaptığı iş birlikleriyle de kalbimizin ön sıralarına yerleşti. Biz geri sayıma başladık, sizi de bize eşlik etmeye buraya bekleriz.

28 MAYIS – BINKER & MOSES ve KOKOROKO

Jordan Rakei’nin ardından birbirinden iyi iki gece, dört konsere hazırlanmanız için tam iki haftanız var, iyi değerlendirin. 28 Mayıs akşamı yeni İngiliz cazının isimlerini tüm ödül törenlerinde görmeye başladığımız iki projesi Turkcell Sahnesi’nde olacak. Duo projelerinden bağımsız olarak solo yayınladıkları işlerin de ayrıca hayranı olduğumuz saksafoncu Binker Golding ve davulcu Moses Boyd; hip-hop, funk ve avangard elementlerini caz suyunda dinlendirdikleri Binker & Moses mahlasıyla kulaklarımıza iyi gelecek.

Gecenin diğer kulak kurdu olacak isim ise KOKOROKO. 2019’da duyduğumuzda bizi tatlı esintili Teksas çöllerine götüren Abusey Junction ile yalnızca Spotify’da 50 milyondan fazla dinlenen, bu muazzam çıkışın ardından festivallerin de headliner isimlerinden birine dönüşen KOKOROKO, trompette Sheila Maurice-Gray, saksafonda Cassie Kinoshi, trombonda Richie Seivright, basta Mutale Chashi, gitarda Oscar Jerome, perküsyonda Onome Edgeworth, klavyede Yohan Kebede ve davulda Ayo Salawu ile küçük dev bir orkestra gibi. Khruangbin sevenler bunu da sevdi. Kaçırmamak için buraya tık tık.

29 MAYIS – NUBYA GARCIA ve SONS OF KEMET

EFG Londra Caz Festivali’nin iyi müzik maratonunun kapanış gecesi olan 29 Mayıs da bir başka yıldızlar geçidi. Profesyonel müzik sahnesinde ismini henüz 6-7 yıldır duymakta olsak da daha şimdiden karşısında şapka çıkartılan isimlerden birine dönüşen tenor saksafoncu ve besteci Nubya Garcia, ilk albümü SOURCE ile Pitchfork’tan “En İyi Yeni Müzik”, Rolling Stone’dan “Ayın Albümü” nişanlarını aldığı gibi 2021 Mercury adayları arasında da yerini aldı.

Nubya Garcia’nın kulakları kıvama getireceği gecenin devamında ise Shabaka Hutchings’in çıldırtıcı muhteşemlikteki projesi Sons of Kemet sahnede olacak. Politik mesajlarını vermekten imtina etmeyen duruşları, dünyanın dört bir yanından virtüözlerle oluşturulmuş süper-grup kimlikleri, 2013 MOBO Ödülleri’nden En İyi Caz Projesi tescilleri, ayrıca aynı sene Gilles Peterson’ın Yılın Albümü ve 2018’in Mercury adaylıklarıyla kulaklarımıza meydan okumak istediğimiz anların favorilerinden biri haline gelen Sons of Kemet’i izlerken “bu canlı performanssa bugüne kadar izlediklerim neydi?” diye sorabilirsiniz. İşte bu performansı kaçırıp dizlerinizi dövmemek içinse buraya tıklamanız gerekmekte.

Tadı damağınızda, tatmini kulaklarınızda kalacak bu üç gece için biz o akşam ne giyeceğimizi düşünmeye varacak kadar heyecanlanmaya başladık. 14, 28 ve 29 Mayıs‘ta London X Istanbul Zorlu PSM Meets EFG London Jazz Festival ile sizi de heyecanımıza ortak olmaya davet ediyoruz.