banksy’nin isminin önüne bir de “fahri profesör” unvanı ekleniyor

banksy’nin isminin önüne bir de “fahri profesör” unvanı ekleniyor


aradığınız profesöre ulaşılamıyor


Yalnız kovboy sokak sanatçısı, müzayede evi şakamatiği, Fransız sanatçı Mr. Brainwash mu yoksa Massive Attack’in sesi yüzü Robert Del Naja mı hâlâ bilinmezliğini koruyan, bilinmezliğinin ünü kendinden önde giden Banksy’nin apoletlerine bir tanesi daha ekleniyor. İngiltere’de bulunan The University for the Creative Arts (UCA), yani Yaratıcı Sanatlar Üniversitesi, ikonik İngiliz sanatçıya fahri profesör unvanı verme planını açıkladı.

Bu unvan bir yandan oldukça sembolik, zira üniversitedeki bir seminerde kendinize koltuk bulabilmeniz için koşturmanız gerekmeyecek, çünkü “fahri” profesör gerçekten de orada olamayacak. İşin aslı, bir üniversite sözcüsünün dediğine göre, Banksy, ona vermeyi planladıkları bu unvana dair de katılıp katılmayacağına dair de herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Tüm kariyerini gizliliği üzerine inşa eden bir sanatçının bu onurlandırmayı dikkate almaması ne okul için ne de halk için sürpriz teşkil etmeli tabii. Buna rağmen UCA’in başkanı Bashir Makhoul’un dediğine göre okul mevcut ve gelecek öğrencilerine bu hareketiyle ilham olmak adına bu kararı almış. Banksy’nin savaş ve barış, yoksulluk, eşitsizlik gibi zamanımızın sorunlarını sanat yoluyla bir ifadeye dönüştürmesinin öğrencilere bir itici güç olmasını diliyorlar.

Banksy’nin katılımının kesine yakın olarak gerçekleşmeyeceği ve ödülün boş bir sandalyeye takdim edileceği tören, okulun da mezuniyet seremonisi olan 6 Temmuz’da gerçekleşecek.