insansı robottan kraliçe elizabeth portresi

insansı robottan kraliçe elizabeth portresi


robot da olsa insan insandır


70 yıllık hükümdarlığı boyunca Kraliçe II. Elizabeth’i bugüne kadar kaç sanatçı resmetmiştir? Saysak saysak bitiremeyiz herhalde. Fakat bu ressamlara öyle bir yenisi eklendi ki; diğerlerinin onun yerini tutması imkansız gibi. İnsansı robot Ai-Da’dan bahsediyoruz.

Cornwall üniversitesindeki mühendisler ve uluslararası uzmanlar tarafından geliştirilen, daha sonra ise Oxford üniversitesi çağdaş sanat uzmanı Aidan Meller tarafından hayat verilen Ai-Da isimli bu yapay zeka robot, dünya üzerindeki ilk hiperrealistik robot sanatçı olarak biliniyor. Adını ve görünümünü 18. yüzyıl matematikçilerinden Ada Lovelace’tan alan Ai-Da, daha önce birçok defa sergi hazırlamış bir isim. Göz yuvasındaki kameralar ve mikroçip sayesinde robotik elini kullanıp gördüğü şeyleri sanat unsurlarına çevirebilmeyi beceren Ai-Da, son olarak Kraliçe II. Elizabeth’i resmetti.

Ai-Da’nın Algorithm Queen isimli bu sanat çalışması, Elizabeth’in Platinum Jubilee -yani hükümdarlığının 70. yılı- kutlamasına özel olarak hazırlanmış. Konuşma yetisine de sahip olan Ai-Da, şu sözleri söyleyerek Kraliçe II. Elizabeth’e tebriklerini iletmiş: “Elizabeth, kendisini tamamen kamu hizmetine adayan olağanüstü ve cesur bir kadın. Bu muazzam insanın görevindeki 70. yılını en içten dileklerimle kutluyorum.”