bizi büyüten mutant kaplumbağalar

bizi büyüten mutant kaplumbağalar


pizza zamanı


Seth Rogen imzalı Ninja Kaplumbağalar animasyonu 2 Ağustos’ta vizyona girecek. Ninja Kaplumbağalar, freak show eski live action’ları saymazsak 1987‘deki efsanevi 6 sezonluk çizgi filminden beri aklımızda. TMNT çizgi romanı sinemaya veya televizyona uyarlanırken sürekli biçim ve tarz değiştirdi. Şu an sokaktan insan çevirip sorsan, kiminin Michelangelo‘su 2003 çizgi filmindendir, ötekinin 2012. İnsanlığın her neslini farklı bir Ninja Kaplumbağa pışpışladı.

Fragmandan anlaşılacağı üzere bu filmde kahramanlarımızın gençlik yılları anlatılıyor, April O’Neil ile tanışıp suçla savaşmaya başladıkları dönem. Her kurgu evrenin kendi canon’u olduğu gibi TMNT’nin de var. Kırktan fazla senedir her eser aynı orijinal hikayeye sahip kaplumbağaların farklı dönemlerine odaklanıyor. Uc uca eklendiklerindeyse bize progresif bir yapı sunuyor. Her biri farklı tarzda yazılmış ve çizilmiş, şakayla kahramanlığın eşsiz uyumu.

TMNT’nin ortaya çıkışı radyoaktif yapışkan madde taşıyan bir kamyon, yanlışlıkla New York City kanalizasyonuna düşen yavru kaplumbağaların üzerine kimyasalları döker, kanalizasyondaki dört kaplumbağa mutant olur. Orada dövüş ustası fare Splinter tarafından bulunurlar… Peki bu yaratıcı hikaye nasıl yazıldı? Hikayenin yaratıcıları Peter Laird ve Kevin Eastman‘ın anlattığına göre ninja maskesi takan ve katana taşıyan insanlaştırılmış bir kaplumbağa çizdiler. Yavaşlığıyla tanınan kaplumbağaların hızlı ve çevik ninja olma fikrine coşup kaplumbağa sayısını dört çıkardılar. Adlarına “Mutant” kelimesini dönemin popüler mutant janrasına göz kırpmak için eklediler. Çizgi romanlar anında popüler olsa da, New York lisans temsilcisi Mark Freedman kahramanları pazarlamayı teklif edene kadar büyük bir başarı elde edemediler… Freedman, bu hikayeye yatırım yaparken klasik oyuncakçılarla anlaşmak yerine hikayenin ilk televizyon bölümüne sponsor olmayı seçti. Ne de iyi yaptı…

Animasyonların yıllar içinde gelişimi:
TMNT’yi ağırlıklı olarak animasyon dizileriyle biliyoruz. Farklı nesillere yakınsayan üç animasyon birbirinden eşsiz ve radikal çizgide kaleme alındılar. Her biri benzersiz bir şekilde öncüllerinin tuhaflığını sahipleniyor.

X kuşağı: 1987 TMNT
1988’den 1989’a kadar Cumartesi sabahları, 1989’dan 1993′e kadar hafta içi öğleden sonralarda yer alan yarım saatlik diziydi. Bir kuşağı 80’ler stili ve arsız mizahı ile tv karşısındaki kısıtlı zamanında kitledi. Beynimizdeki TMNT algısının oluşmasındaki öncü oldu. 1987; kaplumbağaları genel izleyiciler için çok daha uygun hale getirmek için uğraştı. İnsanların her kaplumbağayı kolayca ayırt edebilmesini sağladı: Farklı renkte maskeleri, akılda kalıcı jeneriği ve özenle yazılmış karakterlere sahipti.

Y kuşağı: 2003 TMNT
2003’ten 2009’a kadar Cumartesi sabahları yayınlandı. O yıllarda bazı kanallar şifreliydi ve o kanalları sadece şanslı çocuklar izleyebilirdi. Fox, Cartoon Network, Disney XD ve Nicktoons kanallarında her bütçeye sahip eve bir şekilde girdi. Orijinal hikayenin dinamiklerine dönülerek hikaye ve renkleriyle daha karanlık bir TMNT ile karşılaştık. Çete savaşları ve alternatif distopik evrenler ile zamanın çocuklarına Ninja Kaplumbağa olmanın sorumluluk gerektirdiğini öğretti. Birbirlerini bir aile olarak korumak için savaşan kaplumbağaların hikayesi önceki animasyondan daha katmanlıydı.

Z kuşağı: 2012 TMNT
Genellikle Cuma, Cumartesi veya Pazar günleri Nickelodeon’da yayınlandı. İlk animasyonun kuralsızlığını, diğerinin cesaretini alan bir karışımdı. Pek çok aptalca dördüncü duvar şakası vardı, ancak dizi ilerledikçe ciddileşmekten de korkmuyor ve giderek daha ayrıntılı aksiyon sahnelerine yer veriyordu. 2012, seriye yazılmış bir aşk mektubu gibiydi. Ninja Kaplumbağalar hakkında anlatılabilecek ve söylenecek tonlarca harika hikaye olduğunu bir kez daha kanıtlayarak karakterlerin derinine indi.

Bu animasyon serisini takdir etmeye devam edeceğiz çünkü tekelleşmekten imtina ettiler. Pixar, bir dönem animasyon denince akla gelen yapımlara imza atarak animasyon tekniğini üç boyutlu ve giderek gerçekçi olmaya çalışan bir yapıyla bütünleştirdi. Ninja Kaplumbağalar’ın, Pixar usulü dediğimiz animasyon sınırlarının dışında durması ve sürekli yeni bir tarz denemesiyle ihya oluyoruz. Animasyonda sanat tasarımına verilen önemin artmasıyla ortaya daha kaliteli eserlerin çıkması yakındır.

Ağustos’ta çıkacak film, yeni bir çizim ve animasyon tekniği deneyerek kendi meramını ortaya koyuyor. Ninja Kaplumbağalar’ın büyüttüğü nesiller olarak ekran karşısına geçip, favori pizzamızı yerken TMNT: Mutant Mayhem’i izleyeceğiz.