bu yaşadığımız “süper” yorgunluğun sebebi

bu yaşadığımız “süper” yorgunluğun sebebi


medyada marvel & dc devri bitiyor mu?


Marvel’ın Disney Plus yayın servisindeki içerik yağmurundan sonraki “duraklama” döneminde çıkan ilk dizi Secret Invasion, final bölümüyle eleştiri sitesi Rotten Tomatoes üzerinde alabileceği en düşük beğeniyi aldı. Bu oranlara göre dizinin final bölümü, tüm zamanların en az sevilen Marvel içeriği. Bölümlerin Rotten Tomatoes skorları ise şöyle:

Ep 1 – 52%
Ep 2 – 50%
Ep 3 – 38%
Ep 4 – 38%
Ep 5 – 50%
Ep 6 – 13%

Marvel her zamankinden daha fazla içerik sunarken izleyicilerin ilgisi yavaş yavaş kayboluyor. Hiçbir şey sonsuza kadar popüler kültüre egemen olamaz. Popüler kültür öğelerinin en önemli özelliklerinden biri geçici olması iken Disney, Warner Bros gibi şirketler piyasaki varlıklarının büyüklüğüyle, “uncool” olmanın kefaretini daha farklı yaşıyor. Konu ne kadar iyi olursa, hayran kitlesi ne kadar tutkulu olursa olsun, eninde sonunda her hikaye sona erer. Oldukça doğaldır. Western filmler, bir zamanların garanti kar etme janrasıydı. Yerini müzikallere bıraktı. Star Wars’un kutsiyeti ayrıydı. Ana plandaki 9 filmin son 3’lüsü rezalete yakınsadı. Disney’in satın alımıyla külliyatın suyu çıkarıldı ve evrenin kutsiyeti kalmadı. Ana akım modalarını takip edersek, son 20 yılda da MCU ağırlığından bahsedebiliriz.

Süper kahraman filmlerinde ilk patlamanın ne zaman başladığını söylemek zor olsa da, 2008‘de Iron Man‘in piyasaya sürülmesi genellikle süper kahraman türü için bir dönüm noktası ve MCU için resmi kronolojik başlangıç olarak kabul ediliyor. 2008‘deki Iron Man‘den tutun 2023‘teki Ant–Man and the Wasp: Quantumania‘ya kadar, MCU son 15 yıldır gişeye hakim oldu. Akımlar, dramalar yaşandı. Sinemaya ilgi düştü, yükseldi ve bir yerlerde bazı geek çocuklar bu filmlere çıktığı ilk gün gitmeye devam etti. Filmler dünya çapında 22 milyar doların üzerinde hasılat yaparak MCU’yu tüm zamanların en yüksek hasılat yapan franchise’ı haline getirdi. Bu filmlerin arasında Avengers: Infinity War gibi sinema perdesine bağırmalı alkışlamalı etkinlikler de geldi, Black Panther gibi belli bir kültürün sahiplenebileceği kült mihenk taşları da.

Iron Man’in 15 yıl önce gişe rekorunu kırmasından bu yana ilk kez, süper kahramanlardan baymak, ilginin kaybolması kendisini hissettirir hale geldi. Mevzu sadece Marvel ile alakalı değil. Koskoca, en ikonik karakterlerden The Flash’ın ilk filmi, bunca hype’a rağmen saçma düşük rakamlara ulaştı. Eleştirmenler de, birden fazla dinamiğe sahip evrenlerin yeşil ekranla dolu başka bir CGI festivalini oturup ciddi ciddi yorumlamaktan yorgun düşmüş görünüyor. Bu yorgunluk sadece izleyici kitlesinde değil, set ekiplerinden yönetmenlerine, milyon dolar kazanan film yıldızlarına kadar sirayet etmiş durumda. En son Chris Hemsworth bu işlere geri dönmek için kriterlerini sıralıyordu. Peki gidişat nereye? 

Bazıları, Robert Downey Jr. ve Chris Evans gibi büyük yüzlerin ve yıldızların gitmesiyle bir sonraki aşamanın başarısının anahtarının izleyicilerin ilgisini çekebilecek gelecek vaat eden yıldız yıldızlarda yatacağına inanıyordu. Mesela şu Kang’i oynayan çocuk karizmatik bir kötü olabilirdi. Özel hayatında kötü biri olduğu iddia edildi, davalar açıldı ve recast edilme aşamasında. The Flash Ezra deseniz, taciz ve saldırı nedeniyle Hawaii‘de tutuklandı. Bu gibi durumlarla birlikte kurgu evrenin gidişatından sorumlu isimler kontrollerini artırmaya karar verdi. Disney‘in kısa süre önce görevine iade edilen CEO‘su Bob Iger’a göre artık çok daha az ve öz proje yayınlanacak. Prodüktörler ince eleyip sık dokuyacak. Marvel’in baş ismi Kevin Feige’ye göre mevzu, zamanın ruhunu yakalamakta gizli. DCEU’nun başına geçen James Gunn ise aksiyon içeren filmlerin de sıkıcı olabileceğinden bahsediyor. İzleyiciler, birkaç yıl içinde çıkabilecek on yedi Flash devam filmini görmek istemiyor. Diğer tüm filmlerdeki saçmalıkların aynısı olacağını biliyorlar.

Bizce bütün bu çözüm yolları kendi çapında oldukça değerli. Haklı noktalara parmak basıyorlar. Fakat tek başına yeterli değiller. Öncelikle bu ilgi kaybının oldukça normal ve kaçınılmaz olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ardından, zamanın ruhu gibi sürekli ve durmadan güncel akıma uymak kurgu evrenin özünü öldürebilir. İnsanlar halen sokakta suçlu kovalayan basit, dünyayı kurtarmadan günü sonlandıran süper kahraman izlemek istiyor. Sahiden, en son ne zaman sıradan bir insanı kıvrak hareketlerle kurtaran süper kahraman izlediniz?