Yayın sabahı
Travis’i 5 sene bekledik. Beklemek beklenti arttırır. 5 sene solo üretmeyen bir sanatçı, o süre zarfında sonraki eseri üzerinde yoğunlaştığı yönünde izlenim verir. Travis Scott, dün gece Utopia albümünü yayına aldı. Amerika saatlerinde, yayın saati saat farkından dolayı gece 00.00’a değil, sabah 07.00’ye tekabül etmektedir. Travis’li bir sabaha uyandık ve o gün ana akım rap dünyasının ışıkları sabaha kadar yandı. Spotify’ın arkadaş etkinlikleri kısmında tek gördüğümüz, Utopia’nın 19 şarkısından herhangi birisi oldu. Belki de dünyanın her yerinde yüzbinler, acıkmış kurtlar gibi yeni yemeğimize saldırıyorduk. Acıktık çünkü 2023, Lil Uzi Vert’in Pink Tape’i dışında kesat geçiyordu.
Yayın öncesi
Bir önceki albümüyle beraber çıktığı Astroworld konserlerindeki izdihamdan hayatını kaybedenler olmuştu. Olay esnasındaki katı tutumu eleştirilen sanatçı, konserlerine ara vermeden devam etti. Bu umursamazlık Travis’e karşı atılan ilk taşları beraberinde getirdi. Birisi belli bir alanda güncel zirveye oynadıysa, hatta tartışılamaz konuma geldiyse onu tartışmak başka keyif verir insana. Travis gerçekten de az ve öz üreten bir rapper. Kendi diskografisine baktığımızda yabancıların “no miss, no skip” dediği albümlerin dolu olduğunu görüyoruz. Rodeo, Birds In The Trap Sing McKnight, JACKBOYS, ASTROWORLD… Her albümde kendi sınırlarını zorlayan, zamanın ruhuna oynamayan, tek düşmanı kendi diskografisi olan bir adamın hangi albümüne çöp denilebilir ki? Fakat geçtiğimiz senelerde esas sorun kendisi değil, eşlik ettiği şarkılar oldu.
İzdiham olayının şoku atlatılmamışken Travis’ten beklenmedik kötülükte feat’ler düşmeye başladı: Metro’nun Heroes & Villains, Drake’in Her Loss’undaki varlığı, Young Thug, SZA albümlerinde, en son da Pink Tape’te heyecanlanarak tıkladığımız Travis vokalli şarkıların ortak paydası sıkıcı olmalarıydı. Derken Travis insanların ciddi ciddi can verdiği Astroworld konserlerini sonlandırdı ve 1 ay öncesinden yeni albümünü tease etmeye başladı. Onu ilk bir kağıda yazılmış not üzerinde: “Sürmeye devam edelim, Utopia’da görüşmek üzere.” ile duyduk. Giza Piramidi’nde lansmanının yapılacağı gibi basını harekete geçirecek haberler yayıldı. Albümden dikkat çeken alternatif kapaklar paylaşılmaya başlandı. Biz dahil bu sürecin bir parçası olmuştuk. Derken albümden ilk tekli yayınlandı: K-POP
Klibiyle beraber yayınlanan şarkı son zamanlarda piyasada fazla göze sokulan Bad Bunny’nin işbirliği, adı, anlattıkları ile beraber zaten kalitesini sorguladığımız Travis’in son korku emaresiydi. Şarkı “yaza damgasını vuracak” denilerek menajer şirketlerinin ve label’ların sidik zoruyla paylaştığı ruhu olmayan eserlere benziyordu. Travis ciddi anlamda ödümüzü kopardı. Çok meşhur piramitli lansman konseri iptal edildi. Bu, Mısır’daki bir müzisyen sendikasının, Travis’in konseri sırasında “tuhaf ritüeller” gerçekleştireceğinden korktuğunu öne sürerek gerekli izni vermemeye çalışmasının sonucuydu.
28 Temmuz’a uyandık.
Utopia
Travis Scott bugün dördüncü stüdyo albümü ve 2018‘deki ASTROWORLD‘den bu yana bir ilk olan UTOPIA ile geri döndü. Yeni kataloğunda farklı janralar deneyip konfor alanından çıkacağına söz vermişti. Utopia, her müzik türünden dinleyici ve üreticiye ilham veren yapısı ve 1 saat 13 dakikalık süresiyle kulağımızdan içeri dökülmeye başladı. Aşağıdaki 19 şarkının 16’sında direkt müziği yapanlardan biri Travis. Bu albüm rap’in protest ya da flex sözlerinden ibaret olmadığını gösteren, beat’in arka plandan çok enfes bir eşlikçi olduğu eserlerden biri. Belki öncüsü.
1) HYAENA
2) THANK GOD (feat. KayCyy)
3) MODERN JAM (feat. Teezo Touchdown)
4) MY EYES (feat. Bon Iver & Sampha)
5) GOD’S COUNTRY
6) SIRENS
7) MELTDOWN (feat. Drake)
8) FE!N (feat. Playboi Carti & Sheck Wes)
9) DELRESTO (ECHOES) (feat. Beyoncé & Bon Iver)
10) I KNOW ?
11) TOPIA TWINS (feat. 21 Savage & Rob49)
12) CIRCUS MAXIMUS (feat. The Weeknd)
13) PARASAIL (feat. Yung Lean)
14) SKITZO (feat. Young Thug)
15) LOST FOREVER (feat. James Blake & Westside Gunn)
16) LOOOVE (feat. Kid Cudi)
17) K-POP (feat. Bad Bunny & The Weeknd)
18) TELEKINESIS (feat. Future & SZA)
19) TIL FURTHER NOTICE (feat. 21 Savage & James Blake)
“HYAENA”
Albüm introlarına önem veren sanatçıların kalbimizde yeri ayrıdır. Albümün kapısını aralayan HYAENA’da Travis, hızlı ve sinsice kadın, para ve moda konularının üzerinden geçiyor. 90’lar rap’ine bol saygı duruşunda bulunan parça ile elektronlarımızın dönüş hızı ritmik artıyor. Isınıyoruz.
“THANK GOD (feat. KayCyy)”
Travis Scott’ın hayatın karmaşıklıklarını araştırdığı ve yaşadığı her an için minnettarlığını ifade ettiği UTOPIA’nın ikinci parçası. “Floatin’ in my prime time” derken kilise korolarını andıran şarkı, karanlığı da kendi ışığıyla beraber kucaklıyor. Thank God, ayrıca beat’in sürekli değiştiği ilk parça. Thank god.
“MODERN JAM (feat. Teezo Touchdown)”
Şarkı “Ben Yeezus’tan fırladım” diye bağırıyor. Kanye’nin etkilerini en çok gösterdiği parça eski Kanye’yi özleyen bu rap dostlarına altın tepside sunuluyor. Mix’ini Mike Dean’in yaptığı şarkıda Kanye ile Travis’in dostluğu bambaşka bir noktada. Şarkının şahaneliği burada bitmiyor. Prodüktörlerinden biri bildiğimiz Daft Punk’ın yarısı Guy-Manuel de Homem-Christo. Travis West, ne yapıyorsan devam et.
“MY EYES (feat. Bon Iver & Sampha)”
Kopup giden albüm burada vites değiştirip yavaşlıyor. İlk verse’ü bitene kadar albümün temasından bağımsız, üzgün akan şarkıya sonlara doğru bir şeyler oluyor. Beat değişimindeki büyünün kendisini en net gösterdiği şarkı, albümdeki banger’lar arasında bu sayede yer alıyor. 0’dan 100’e bir anda çıkan son model bir Porsche gibi.
“MELTDOWN (feat. Drake)”
Aradaki 2 mid şarkıyı hızlıca atlayıp buraya geldik. Bu şarkı bambaşka. Albüme kendi etkisini bırakan Kanye olsa da en iyi featuring Drake’e ait olabilir. Meltdown, karanlık atmosferiyle Drake’i şarkının içine yediriyor. Seks playlistinize rahatlıkla alabileceğiniz şarkıdan klasik LaFlame gazına erişebiliyoruz. Belli ki albümün klasiği olacak beat değişimine 2:34 gibi uğrayıp kendi içerisinden farklı bir şarkı daha çıkararak sonlanıyor. Şarkının içinde bir yerlerde, Wonka dokunuşuyla Timothée Chalamet’yi Kylie Jenner ile ilişkisi üzerinden diss’liyor. Drake de arkada kalmıyor, Pharrell Williams’ın moda kariyerimden vuruyor. “Since V not around, the members done hung up the Louis, they not even wearing that shit”
“FE!N (feat. Playboi Carti & Sheck Wes)”
En beğenilenlerden olan şarkı 2018 yapımı “Love Hurts”ün ardından Playboi Carti ve Travis Scott’ı yeniden bir araya getiriyor. Travis Scott daha yüksek ses tonlarıyla deneyler yaparken, Playboi Carti tam tersini yapıyor ve daha derin bir sesi benimsiyor. Şarkıda emeği bulunan üçlü, çıtayı arşa çıkarıyor. Albümün ortalarında iyice göğe yükseliyoruz.
“DELRESTO (ECHOES) (feat. Beyoncé & Bon Iver)”
Beyonce’lu şarkı ayrıca single olarak yayınlanan ikinci parça oldu. House türüne yakınsayan şarkı albümün ritmini bozuyor. Şimdiden Travis’i feminen gösteren meme’lere hayat veren şarkı, başka bir açıdan bakarsak Travis’in farklı janralara oynayabilmek için ödediği bir bedel. Albümün genel temasına uymasa da şarkı özelinde şık kotarılmış, Kanye etkisinde kalmaya devam eden bir parça. Gel hadi, seni de seviyoruz.
“CIRCUS MAXIMUS (feat. The Weeknd)”
UTOPIA’nın 12. parçası “CIRCUS MAXIMUS”, Travis Scott’ın kendi yönettiği ilk filmiyle aynı başlığı paylaşıyor. Film, Gaspar Noé, Harmony Korine ve Nicolas Winding Refn’in yardımcı yönetmen olduğu, Antik Roma tiyatrolarından etkilenen bir eser olacak. Şarkı ise The Weeknd nakaratıyla onda özlediğimiz şeyleri hatırlatıyor. Travis arada şarkıya girip bağırıyor. The Idol sonrası bir süre Abel’i herhangi bir kurgunun parçası olarak görmek istemiyoruz gibi.
“SKITZO (feat. Young Thug)”
Skitzo; kişinin net bir şekilde düşünme, hissetme ve davranma yeteneğini etkileyen, ruhsal bozukluk olan şizofreninin kısaltılmış bir versiyonudur. Albümün sonlarına yaklaştıkça iyice aklımızı kaybediyoruz. Ruh hali dengesizliklerini tamamlayan beat değişimleri, şarkının anlattıklarıyla oldukça uyumlu. Şarkı, bir yandan Travis’ten dengesizlikle suçlanan Kanye’sine aşk mektubu. Kanye’nin bir ara sıyırıp başkanlığa oynamasıyla ilgili şöyle sözler içeriyor: “I’m loyal, bitch, I got Ye over Biden”
“LOOOVE (feat. Kid Cudi)”
Travis’in Kid Cudi ile yaptığı her iş zirveye oynuyor. Albümün ortalarındaki kaybettiği dinamizmi LOOOVE ile yakalıyor. Her iki sanatçı da hayranlarından beslendikleri yaşama arzusundan bahsediyor. Şarkının beat’i, albümün geneli gibi Travis’i asıl öveceğimiz nokta. Artık bu albümün meramını sözlerden çok notalarla anlatmak istediğinden eminiz. Dans ediyoruz.
“TELEKINESIS (feat. Future & SZA)”
Travis, süper kahraman fanı. Kendini Spider-Man sanarak kanepeden kanepeye atlayan içindeki çocuğu dizginleyemeyen bir insan. Bu uğurda geçtiğimiz senelerde yaptığı komik Batman kostümü, Travis’in internet zorbalığına uğramasına sebep olmuştu. Telekinezi, X-Men’den Profesör X’in sahip olduğu bir yetenek. Travis, yanına Future ve SZA’yı alarak insanlara onlara dokunmadan hareket ettirmeyi amaçlıyor. SZA’nın çok yakıştığı şarkı şık bir final.
Genel yorum
Albüm, Travis’in diskografisinde nereye oturacak, eskiyi pataklayacak mı bilmiyoruz. Kamuoyunda karışık tepkiler alsa da henüz işin gazındayız. Sağlıklı düşünemiyoruz. Travis’i özlemişiz.