xavier dolan sinemayı neden bıraktı?

xavier dolan sinemayı neden bıraktı?


teoman sen misin?


Kanadalı film yapımcısı aktör Xavier Dolan, son günlerdeki açıklamalarıyla sektörün yeni Teoman’ı olmaya heveslenmiş gibi duruyor. Xavier Dolan, sanatın “zaman kaybı” olduğundan bahsederek sinemayı bırakacağına yönelik açıklamalarda bulundu. İlk önce 7. sanatın genç Teoman adayının kariyerinden bahsedelim: Xavier Dolan, ilk kez 2009‘da uluslararası beğeni toplayan ilk uzun metrajı Annemi Öldürdüm (J’ai tué ma mère) filminde başrol, yönetmen ve yapımcıydı. 62. Cannes Film Festivali’nde fırtınalar estirmişti. 2009’dan bu yana, tümü Cannes’da prömiyeri yapılan sekiz uzun metrajlı film yazdı ve yönetti. Kendi filmlerinin dışında Bad Times at the El Royale (2018) ve It Chapter Two (2019) gibi başka yönetmenlerin filmlerinde de rol aldı.

Dolan sinemayı bırakma fikrini ilk olarak geçen yıl, arkadaşları ve ailesiyle daha fazla zaman geçirmek istediğini söyleyerek kamuoyu önüne düşürdü. Bu hafta İspanyol El Pais gazetesine verdiği bir röportajda bu kararı doğruladı. “Zar zor kimsenin gördüğü bir projeye iki yıl taahhüt etmek içimden gelmiyor, bu hayal kırıklıklarını yaşamak için çok fazla tutku besliyorum.” dedi.

Kendisine göre her şey kötüye giderken hikaye anlatmak amaçsızlaşıyormuş. Sanat, sosyal yapıda kimsenin umrunda değilse ve elle tutulur bir etkisi yoksa zaman kaybıymış. Valla biz kendisinin yalancısıyız. Xavier Dolan, son yıllarda çalkantılı bir üretim süreci sergiliyor. Bu sözlerinin altında ardı ardına yaşadığı başarısızlıklar yatıyor. 2016′da It’s Only the End of the World, 2018′de vizyona giren John F Donovan’ın Yaşamı ve Ölümü ve son filmi Matthias & Maxim (2019) bolca eleştiri almıştı. Muhtemelen bu filmlerin adını bile duymayan büyük bir kesim var.

Bu kadar bariz bir yeteneğe sahip bir yönetmenin hevesini kaybettiğini söylemesi, bugün bağımsız film yapımcılarının karşılaştığı zorlukların üzücü bir kanıtı. Yine de yaptığı kötü filmlerin her birinin kötü olmasının ayrı bir sebebi var. İnsan kendi başarısızlığının suçunu sosyal yapıya atarak nereye kadar yaşamaya katlanabilir? Tükenmişlik sendromu özellikle sanatla ilgilenen kişilerin baş belası, sürekli yeni bir şey yaratmanın getirdiği psikolojik sancılarla boğuşmak zordur, eminiz. Dolan pes etmek için oldukça genç ve başarılı. Mola vermesi için ise tam zamanı.