yıllar sonra gündem olan duvara karşı’nın kamera arkası filmi

yıllar sonra gündem olan duvara karşı’nın kamera arkası filmi


ve iç burkan detaylar...


Yakın zamanda playtuşu içerik madencileri olarak internetin dehlizlerinden çıkardığımız video, kült bir filmin önünü arkasını daha rahat görebilmemizi sağladı. Belgesel formatında çekilen Duvara Karşı kamera arkası görüntülerini nostalji battaniyesine sarılarak izledik. “Hinter Der Wand: Frontbericht eines Praktikanten” adındaki kamera arkası görüntülerini Yorgos Arvanitis adındaki prodüksiyon stajyeri 2004’ten aktarıyor. Yorgos’u araştırdığımızda bugünlerde görüntü yönetmeni olduğunu bulduk. Çektiği kamera arkası belgeselini ise 6 ay önce Cem Ertem adındaki sinema meraklısı Youtube’a yüklemiş.

Yorgos belgeselini 2000 başının popüler kayıt cihazı handycam ile çekiyor. Çekerken birinci tekil şahıs olarak seslendiriyor.  Stajyer çocuğun Almanya’da okuyan bir Yunan olduğunu ve Fatih Akın‘a rica ederek sette bulunduğunu anlıyoruz. Belgeselin ortalarında Sibel Kekilli ile yaptıkları ayaküstü sigara sohbetinden Duvara Karşı’nın 5 haftada Hamburg ve İstanbul’da çekildiğini anlıyoruz. İstanbul kısmını sona bırakmışlar. Yönetmen ve iki başrol, özlerinde Türk olmalarına rağmen Türkiye ile bağlarını çeşitli sebeplerden zayıflatmış sanatçılar. Bu 29 dakikada üç karakteri Yorgos’un da yardımıyla daha derinden tanıyoruz.

Mesela rahmetli Birol Ünel kendini “kaos” olarak nitelendiriyormuş. Filmin İstanbul çekimlerinde Birol Ünel 10 sene sonra ilk kez Türkiye’ye girecekmiş. Formları eksik doldurduğu için tutuklanmış. Aksayan çekimler Birol’un salınmasıyla devam etmiş. Birol Ünel ve Fatih Akın ile çekimlerde bol bol sahne ve karakter üzerine tartışıyorlar. Fatih Akın filmi kafasında çoktan çekmiş, aklındakini kadrajda görmek için oyuncularla özel olarak ilgileniyor. Onlara oyunculuğu ve doğru pozisyon almayı değil, karakterlerin iç dünyasını anlatıyor. 

Sibel Kekilli, Türkiye çekimlerindeki tepkilerden oldukça rahatsız olmuş. Çekimler esnasında sözlü tacize uğramış. Dönemin günah keçisi ilan edilen dünyaca ünlü oyuncumuz, “Bitse de gitsem” kafasında İstanbul çekimlerini tamamlıyor. Yaşadığı stresi yüzünden okuyabiliyoruz.  VFX kullanılmayan filmde kan sahnelerini pratik efekt ustası kendi icat ettiği bir aletle çözmüş. Sibel Kekilli’nin bileğine bağladıkları borudan o alet sayesinde basınçlı gıda boyası fışkırıyor. Filmin genel dili Türkçe olmasına rağmen set arkasında herkes Almanca konuşuyor. Duvara Karşı yıllardır aşamadığımız bir film. Fatih Akın’ın belki de en iyi işi. Her sahnesi tekrar tekrar paylaşılırken filmin arka planında yaşananların belgeselini aşağıdan izleyebilirsiniz.