almodóvar hollywood kurallarını esnetemediği için hiçbir zaman ana akıma oynamadı

almodóvar hollywood kurallarını esnetemediği için hiçbir zaman ana akıma oynamadı


altyazı okuyamayan amerikalılar vs sinema


Auteur sinemacılardan İspanyol yönetmen ve senaryo yazarı Pedro Almodóvar, dünya çapında ses getirmesine rağmen neden şimdiye kadar hiç Hollywood filmi yapmadığını açıkladı. Pedro Almodóvar, kırk yıllık kariyeri boyunca birçok kez bir Hollywood filmleriyle flört etti. Ancak kendine özgü estetiğini Amerikan sistemi içinde işler hale getirme fırsatını hiçbir zaman bulamadı.

Aslında “Talk to Her” ile En İyi Özgün Senaryo Oscar’ını kazanan sinema üstadının bu konuda sızlandığı yok, halinden memnun. The Independent‘a verdiği yeni bir röportajda, film yapımına auteur odaklı yaklaşımından neden ödün vermek istemediğini açıkladı. 

“Yani ben bir zanaatkârım, filmlerimde her şeyin seçimini ben yapıyorum. Her şeyi ben yapıyorum. Popüler dergileri okuduğunuzda bile oyunculardan bahsediyorlar ama yönetmenlerden bahsetmiyorlar. Yani, Scorsese ya da Tarantino iseniz dergide yer alırsınız. Bence yönetmen ekibin sadece bir parçası. Bu bir güç meselesi. İleride yapımcıları, oyuncuları, hatta bazı durumlarda menajerleri bile dinlemek zorunda kalacaklar. Bunun içinde çalışabileceğim bir sistem olduğunu düşünmüyorum.”

Almodóvar şu sıralar Yves Saint Laurent sponsorlu kısa filmi “Strange Way of Life” ile alışılmışın dışında bir şekilde sinemalara dönmeye hazırlanıyor. Ethan Hawke ve Pedro Pascal‘ın Amerikan Batı’sında eşcinsel aşıkları canlandırdığı kısa filmde Almodóvar, Brokeback Mountain’ı yönetme heveslerini temellendiren fikirlerini bir araya getirecek.