absürdist yönetmenden salvador dalí biyografisi

absürdist yönetmenden salvador dalí biyografisi


daaaaaali


Quentin Dupieux, filmleri arasında sert bir şekilde konu değiştirmesiyle tanınan bir yönetmen. En son Smoking Causes Coughing ve Incredible But True’yu yönetmiş. Filmlerindeki tek ortak özellik, çoğunun inanılmaz derecede gerçeküstü ve absürdist olması. Dupieux, büyük boy bir sinek hakkında bir film çektikten hemen sonra sigaradan ilham alan süper kahramanlar hakkında bir filmle devam edebilir. Yönetmenin şahsına münhasır Salvador Dalí‘nin hikayesini yönetmesine şaşırabilir miydik?

 

Filmin konusu hakkında çok fazla bilgi vermese de, yayınlanan yeni teaser’a bakarak “DAAAAAALI” filminin havasını kesinlikle yakalayabilirsiniz. Dupieux’nün çoğunlukla Fransız filmleri çektiği göz önüne alındığında, teaser’ın Fransızca olması şaşırtıcı değil ama tekrar tekrar “Dalí” dışında pek bir şey söylenmiyor. 

 

Teaser, Dupieux’nün filmde Dalí rolünü üstlenen birden fazla oyuncunun film yapım hilesi kullandığını gösteriyor. Ancak, bir tür gerçekçiliğe gitmek yerine, ikonik surat kılları dışında tüm oyuncular birbirlerinden farklı görünüyorlar. Dupieux’nün basit hikayeleri anlatmakla ilgilenmediğini ne kadar söylesek az.

 

Filmin vizyon tarihi belli değil ama kısa fragmanı aşağılarda. Kafası açık, uçuk noktalara oynayan yönetmenler arada bir nefes almamızı sağlıyor.