ridley scott joker’i beğenmese de filmin başarısına minnettar

ridley scott joker’i beğenmese de filmin başarısına minnettar


çirkin demiş


Napoleon’a geri sayım başladı. Son filmleri kendi prime’ındaki kadar tutarlı olmasa da, Ridley Scott’ın en iyi yönetmenlerden biri olduğunu inkar etmek mümkün değil. Başroldeki Joaquin Phoenix ise Napoleon için sorgusuz sualsiz “cuk” bir casting diye düşünüyorduk, işin Ridley Scott tarafı tahminimizden farklı gelişmiş. Phoenix ve Scott daha önce birlikte çalışmış olsalar da, yönetmen oyuncunun son performanslarından birinden esinlenmiş. 

 

Deadline’a konuşan Ridley Scott, Napoleon’un gelişiminden ve başrolde neden Joaquin Phoenix’i oynatmaya karar verdiğinden bahsetti. Görünüşe göre, yönetmen Joker’i izlemiş ve aktörün “olağanüstü” olduğunu düşünmüş. “Adam zaten Oscar kazandı, bir zahmet” gibi düşünmeyin. Ridley Scott’ın Todd Phillips’in milyar dolarlık hiti Joker’le ilgili aktörden bağımsız büyük bir sorunu var.

 

Scott, “Joker adlı çirkin filmi beni çok etkilemişti” diyor. “Şiddeti kutlama şeklini beğenmedim ama Joaquin olağanüstüydü. Napoleon için ticari anlamda da inanılmaz bir değer olacağını düşündüm. Rol için aklımda sadece iki oyuncu vardı. Diğerinden bahsetmeyeceğim.”

 

Ridley Scott yaşı ve yaptıklarıyla çekinmeden lafını esirgemeyecek kıvama gelmiş bir yönetmen. Açıkçası, “Joker” şiddet nedeniyle onun favorisi değildi. Joker, şiddetle ilişkisi tartışılan bir filmdi. Filmin bağlandığı nokta ve toplum hareketini yönlendirmeye verdiği anlam, Alan Moore’un “one bad day” felsefesini yanlış anlaması, Joker’i eleştirebileceğimiz kısımlar. 

 

Ridley Scott, Phoenix’i belki de Joker ile bu kadar tanınmasaydı ticari anlamda tercih edemeyecekti. Bu yüzden filme ayrıca minnet duyuyor.

Napoleon, 22 Kasım’da vizyona giriyor.