napoleon’a sayılı günler kala son spekülasyonlar

napoleon’a sayılı günler kala son spekülasyonlar


tarihsel bağlam, kubrick ve oscar


Ridley Scott, Joaquin Phoenix‘in Fransız imparatorunu ve Vanessa Kirby‘nin de eşi Joséphine’i canlandırdığı tarihi drama “Napoleon” ile bu ay sinemalara geri dönüyor. Film, Marie Antoinette‘in kafasının kesilmesinden Waterloo Savaşı‘na kadar çok sayıda tarihi olayı beyaz perdeye taşımayı vaat ediyor, ancak bunların hepsi tarihi gerçekliğe tam olarak dayandırılmayabilir. 

 

Resmi “Napoleon” fragmanı, viral bir TikTok gönderisinde bazı yanlışlıkları dile getiren TV tarihçisi Dan Snow tarafından eleştiriyle karşılandı. Snow, “Napoleon’un piramitlere ateş etmediğini” (filmin fragmanındaki piramitler savaşı kısmıyla ilgili) ve Marie Antoinette’in idam sahnesinin gerçeklerle örtüşmediğini söyledi. 

 

@historyhit

Dan Snow reviews the recently released trailer for #napoleon #historytok #historymovie

♬ original sound – historyhit

 

Bu tür tarihsel gerçekleri eleştirenlere yanıt vermesi istendiğinde Ridley Scott’ın yanıtı açıktı: “Kendinize bir hayat edinin.

Joaquin Phoenix ise daha önce Empire dergisine verdiği demeçte filmin tarihsel doğruluğuna değinmişti: “Napoleon’u gerçekten anlamak istiyorsanız, muhtemelen kendi çalışmanızı ve okumanızı yapmalısınız. Çünkü bu filmi izlerseniz, Ridley’nin gözünden anlatılan bir deneyimi görürsünüz.”

 

Adil olmak gerekirse, Scott ve ekibi Napoleon’u tarihsel olarak doğru yapmak için araştırmalarında titiz davrandılar. Örneğin, İngiliz ordusunun at sırtındaki Fransız askerlerini korkutmak için süngüleri dışa dönük oluşturmasını taklit eden Waterloo Savaşı’nı çekmek için beş gün harcadılar. Ayrıca Fransız ve İngiliz askerlerinin süngülerini takma şekilleri arasındaki farkları da inceleyerek savaşı doğru bir şekilde tasvir ettiler.

 

Kubrick Napoleon’u

 

Ridley Scott’ın Napoleon’u, Hollywood’un Fransız imparatorunu beyazperdeye taşımaya çalıştığı ilk büyük bütçeli girişim değil. Stanley Kubrick, bir Napoleon filmi hayata geçirmeye çalışmış ve başarısız olmuştu. Yönetmen vefat ettiğinde evi bir kütüphane dolusu Napoleon kitabıyla doluydu. Muhtemelen filmi için hepsini okumuştu. 

 

Ridley Scott, The New Yorker’a verdiği demeçte Kubrick’in kullanılmamış “Napoleon” senaryosunun kendisine gönderildiğini ancak Napoleon’un hayatını “doğumundan ölümüne” kadar ele aldığı için senaryoyu yetersiz bulduğunu söyledi. Scott’ın David Scarpa tarafından kaleme alınan filmi, Napoleon ve Josephine’in evliliğine odaklanıyor.

 

Belki de Oscar

 

Napoleon’un Ridley Scott’ı yeniden Oscar yarışına sokup sokmayacağını zaman gösterecek. 85 yaşındaki sinemacı, Oscar’a üç kez en iyi yönetmen dalında aday oldu ancak kazanamadı.

 

Apple ve Sony, Napoleon’u 22 Kasım‘da sinemalarda gösterime sunuyor.