FACEBOOK PARMAKLA GÖSTERİLEN DAHİYİ BÜNYESİNE KATTI

FACEBOOK PARMAKLA GÖSTERİLEN DAHİYİ BÜNYESİNE KATTI


Facebook Yapay Zeka Laboratuvari'na Hoş Geldiniz


2004 yılında Stanford Üniversitesi’nde küçük bir öğrenci ağı olarak kurulan Facebook, bugün 1.3 milyar aktif kullanıcısı ile dünyanın en büyük sosyal medya ağına dönüştü. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, hayal edebileceğinden de fazla para kazandı. Ancak Zuckerberg pek çok insanın yapacağı gibi “Parayı bankaya koyarım, faiziyle mis gibi yaşarım” diye düşünmedi ve Facebook’u sürekli geliştirmeyi seçti.

 

 

Planları net olarak bilinmese de Mark Zuckerberg’ün Facebook’u daha kapsamlı hale getirmek istediği bilinen bir gerçek. Bu uğurda yıllardır yeni fikirler ve bu fikirlerin sahibi insanlar şirketin bünyesine katılıyor. Facebook’un son yıllarda en çok önem verdiği konulardan biri yapay zeka teknolojisi. Bunun için bir yapay zeka laboratuvarı kuran şirket, buranın başına New York Üniversitesi’nin önemli hocalarından Yann LeCun’u getirmişti. Entelektüel bir yıldızlar takımı kurmaya kararlı olan Zuckerberg, son olarak yapay zeka teorileri üzerine sayısız araştırma yapmış ve istatistik teorilerinin süper kahramanı varsayılan Vladimir Vapnik’i transfer etti. Londra Üniversitesi’nde ders veren Vapnik, böylelikle Facebook’un yapay zeka laboratuvarında Jaston Weston, Ronan Collobert ve Yann LeCun gibi isimlere katılmış oldu.

 

 

Popülerlikten uzak ama her biri alanında uzman bu isimler ilk bakışta bir anlam ifade etmeyebilir ancak Facebook’un maddi olanaklarıyla bilimin gücünün bu şekilde birleşeceği düşüncesi bile yürekli ısıtan bir habere dönüşüyor. Ekibin şu an nasıl bir proje üzerinde çalışacağı bilinmiyor ancak ellerindeki imkanlarla SKYNET’i bile yaratma ihtimalleri bulunuyor. “Param olsa dahi insanları bir araya getirir teknolojinin anasını ağlatırdım” düşüncesini hayata geçiren Mark Zuckerberg, umarız elindeki bu gücü dünyanın iyiliği için kullanır.