BİLİM KURGU FİLMLERİNDEKİ GELECEK TASVİRİ

BİLİM KURGU FİLMLERİNDEKİ GELECEK TASVİRİ


Filmlerdeki gelecek mi gelecekteki filmler mi?


Bugün belki de hayatımız boyunca geleceğimizin belirsiz olduğuna en çok ikna olduğumuz zamanları yaşıyoruz. Az da olsa sahip olduğumuz umudumuza sarıldığımız zor günlerde her dakika aldığımız bir dolu kötü habere rağmen inancımızı yitirmemeye çalışıyoruz. Bir taraftan küresel ısınma ve değişen mevsimler gibi tüm dünyayı ilgilendiren meselelere canımızı sıkarken, diğer taraftan da toplumsal dokunun ipliklerini yırtacak tehditlerle boğuşuyoruz. Ne zaman olacağı belli olmayan Büyük İstanbul Depremi veya dünyamıza çarpabilecek bir gök taşı ihtimalinden bahsetmiyoruz bile. Her şeye rağmen biz yine bu kadar karamsar olmayalım ama bu gidişle önümüzdeki yüzyıllarda Mad Max: Fury Road ve World War Z karışımı bir dünyada yaşamaya doğru gidiyoruz desek abartmış olmayız herhalde.

İster objektif baktığımızı isterseniz deli olduğumuzu düşünün ama yalnız olmadığımızı biliyoruz. Hiçbir şey umutlarımızı ve korkularımızı filmler gibi yansıtamaz. Medeniyetimizin güçlü ve zayıf yanlarını sayısız farklı biçimde tahmin etmeye; ütopik, distopik veya ikisinin bir arada olduğu hayaller kurmamıza izin veren filmler, zekice söylenmiş ya da abartılı biçimde olsun geleceğimize dair fikirleriyle her zaman söylentiye açık olmuştur. Bu söylentilerin bazıları kehanetvari olabileceği gibi bazıları da hepimizin az çok tahmin ettiği, toplumumuzun eli kulağında olan gelişimini, bizim umutlarımızı ve korkularımızı yansıttığımız hüsnükuruntumuz ya da en kötü kabuslarımız da olabilir.

Sinema janraları arasında en sıkı hayran kitlesine sahip olan bilim kurgu filmi sevenlere dev hizmet Vimeo’dan geldi. Her gün bir yeni güzellik temalı site Vimeo’da Jessica White isimli bir kullanıcının paylaştığı Where Do We Go From Here? isimli video kolajında, insanoğlunun bugüne kadar kat ettiği yol boyunca geçirdiği değişimi ve geleceğini tahmin eden sayısız bilim kurgu filmini üç dakika içerisinde bir arada görmek mümkün.