ORES & MINERALS

ORES & MINERALS


Mazes


2011 tarihli A Thousand Heys ile Amerikan lo-fi’ının Londra şubesini açan Mazes, aradan geçen iki yılın ardından servis ağına, hastası olduğunu söylediği Neu!’nun krautrock öğelerini de eklemiş. Grup, Ores & Minerals ismiyle maden mühendisleri için yol gösterici bir kitap olduğunu düşündüren yeni albümü ile bir kez daha İngiliz müzik coğrafyasının dışında kalan bir albümle karşımızda.

Pavement’a yakın lo-fi, garaj rock gitar tonları ile, bu tonlardan çıkan kendini tekrar eden melodiler sayesinde krautrock’la dünya evine giren 7 dakikalık açılış şarkısı Bodies, albümün kimlik tespitinin yapılabilmesi için uygun bir fırsat. 70’lerin psychedelic rock’ından izlere rastlayabileceğiniz Dan Higgs Particle, çift gitar kullanımındaki mahareti sayesinde bir kolundan Britpop’un, bir kolundan da lo-fi’ın tuttuğu Sucker Punched ve The Coral – Pass It On’un uzaktan kuzeni Delancey Essex, Mazes’ın belli bir kalıpla açıklanmasının zor olduğunu kanıtlıyor.

Gitar müziğinin eski gücünden uzak olduğu bu günlerde tahin-pekmezle güçlenmişçesine karşımıza çıkan Mazes, rocknroll musikisi tarihi dersini çok iyi çalışmışa benziyor. Jack Cooper’ın, The Kinks’den Ray Davies’e benzeyen sesinin krautrock semalarında dolaştığı Skulking ve Stone Roseslı John Squire gitarlarının kapanışı yaptığı Slice’da bunu daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.

Sadece iki albümü olan bir gruba göre nerede oturup nerede kalkılacağını, kapıya çalmadan içeri girilmeyeceğini bilecek kadar olgunlaşmış birine benzeyen Mazes, gitar müziğinin çeşitliliğiyle göz dolduran menüsünü sunduğu Ores & Minerals ile tebrikleri hak ediyor.