XSCAPE

XSCAPE


Michael Jackson


Aramızdan ayrılalı beş yıl olmasına rağmen tacını hala kimselere kaptırmayan, hücrelerinin sayısı kadar hayranı olan ancak ironik bir şekilde yapayalnız ölen, ölümüyle ilgili tartışmaları hala süren, Ay’a ilk kez adım atan Neil Armstrong’dan daha çok konuşulan ‘Ay Yürüyüşü’ ile dillere destan taklitleri yapılan, Pop’un Kralı Michael Jackson ölmedi, yeni albümü ‘Xscape’te yaşıyor.

Aralık 2010’da piyasaya çıkan ‘Michael’ albümünden bu yana tamamı yeni materyallerden oluşan ilk Michael Jackson albümü olan ve Epic Records etiketiyle yayınlanan ‘Xscape’, sanatçının ölmeden önce kaydettiği ve daha önce yayınlanma fırsatı bulamayan sekiz şarkıdan oluşuyor. Baş yapımcılığını Timbaland’in üstlendiği albümde Jackson şarkılarının, Rodney Jerkins, Stargate, Jerome “J-Roc” Harmon ve John McClain tarafından yeniden düzenlemeleri bulunurken, Xscape Deluxe versiyonunda ise şarkıların özgün hallerini de dinlemek mümkün.

Müziği ile Dünya’da yaşayan her ailenin en az iki jenerasyonunun hayatını değiştirerek cennete first class bilet kazanan, bir daha hiç yeni şarkısını dinleyeceğimizi düşünüp 40’ı çıkana kadar siyah entarilerimizi giymemize sebep Michael Jackson’ın, insanı ölmüş annesinin hortlağı tarafından ziyaret edilirmişçesine sevindiren albümü, müzik dünyasının güzide kritiklerini ikiye böldü. Billboard Müzik Ödülleri’nde, Jackson’ın annesi gelse gerçeğinden ayıramayacağı hologramının seslendirdiği ‘Slave to the Rhythm’ şarkısının Sony Mobile reklamlarında kullanılması üzerine albümün Sony’e para kazandırma için zoraki bir çaba olup olmadığını tartışan bir grup insanın dışında aklıselim herkes, Xscape sayesinde Pop’un Kralı’nın yeni şarkılarını dinleme fırsatı bulduğu için ziyadesiyle mesut.

Jackson’ın 1983 – 1999 ya da daha müzikal bir şekilde ifade etmek gerekirse Thriller’dan hemen sonra Invincible’dan hemen önceki zulasından tüm MJ hayranlarına vuran büyük ikramiyeden, ‘Love Never Felt So Good’ şarkısında Justin Timberlake, Jackson’ın ruhu ile ruhani bir düet yapma fırsatı buldu. “Dayak buldun mu kaç, düet buldun mu yap” diyen Timberlake, bu tarihi olayı bir de video ile taçlandırdı.

Güçlü Michael Jackson vokallerinden oluşan temeli vokallerle süsleyen ve buna bir tutam synth, iki kaşık bas, üç ölçü de davuldan oluşan bir karışım boca eden Timbaland ile J-Roc, ‘Blue Gangsta’nın orijinalinden daha güzel bir iş çıkarmış diyerek Jackson’ın ruhunu kendimize musallat eder miyiz bilemiyoruz ama tanrı misafirini baş tacı eden bir kültürde yetiştiğimizden, Pop’un Kralı ziyaretimize gelirse başımızla diyoruz.