ALTÜST

ALTÜST


Athena


Ülkemizde senelerdir farklı bir müzik yapmaya çalışan ve bu gayreti takdir gören nadir gruplarımızdan Athena, Altüst ile kariyerinin en riskli işine giriyor.

Milli Darjeeling Limited’imiz Özoğuz Kardeşler, sekizinci stüdyo albümleri Pis’i yayınladığında sene 2010 idi. Emre Ataker, Umut Arabacı ve Sinan Tınar’ın katılımıyla beş kişilik kadrosuna kavuşan Athena, dört senenin ardından Altüst ile karşımızda. Bu dört senede memleket olarak yaşadıklarımızı göz önüne alırsak Athena’nın dolu dolu bir albümle dönmesini bekliyoruz. Çünkü kafamızdaki Athena birilerinin yerini sağlamlaştırdığı bir grup değil, Gezi Olayları sırasında sokakta olan insanların sevdiği bir grup. Athena, etliye sütlüye dokunmayı tercih ediyor ve Altüst’ün şarkılarının bir bir değil, olarak Gezi Olayları’ndan ilham aldığını söylüyor. Albümde bir şarkıyı protest belirleyip arkasına yaslanmamayı doğru bulan grup, tüm şarkılarına bir ağırbaşlılık katıyor bu yüzden.

‘Athena yeni albüm çıkarsa da ska’sına ska’sına bansam…’ diyenleri ufak hayal kırıklıkları bekliyor. Olgunlaşmanın tadını çıkaran grup, enerji içeceği gibi bestelerinin üzerine Gökhan Özoğuz’un iyice arabeskleşen sesini ekliyor, biraz da reggae serpiştiriyor ve ortaya Altüst çıkıyor. Bu albümün Athena’nın en çok klavye kullandığı albüm olarak tarihe geçmesi oldukça muhtemel. Müziğinde sofistike bir değişime gittiğini söyleyen Athena, zaman zaman bu sofistike değişimi bir Peyote grubu gibi yorumlamaktan geri durmuyor. Kalem şarkısını dinlerken, eğer şarkının Athena şarkısı olduğunu bilmeseniz büyük ihtimalle ‘Bu adamlar ne zaman orta katta çalıyor?’ diye kendi kendinize sorardınız.

 

 

Gitar soloların her köşe başından çıktığı albüm, Hakan ve Gökhan Özoğuz’un dövme yaptırma sıklığına ters orantılı olarak ska dozunu azaltmış durumda. Haldır haldır insanları gaza getirme çabasını bir kenara bırakan Athena, geleneklerinden de çok vazgeçmiyor. Örneğin, Yapma Be Kanka her Athena albümünde hazır bulunan duygusal parçamız.

Hakan Özoğuz’un Gezi Olayları’nın hemen ardından yazdığı Üç Lira Bir Anahtar, insanı düşünmeye sevk ediyor. İnsan şarkıyı dinlerken ‘Neden bizim bütün gruplarımız, politik bir mesaj verecekleri zaman seslerini Kaan Tangöze’den ödünç almış gibi davranıyor? Milli mesaj verme ses tonumuz Kaan Tangöze ses tonu mudur?’ diye düşünmeden edemiyor.

Şu ana kadar yaptıkları en heyecan verici albümün Altüst olduğunu söyleyen Athena, dört sene bekleyen bünyelerimizi gönlünden vurmadan albümü bitiriyor.

İncelemede kullanılan Athena’ya ait açıklamalar Mehmet Tez’in gerçekleştirdiği röportajdan alınmıştır. Röportaj için sizi BURAYA alalım.