COLORING BOOK

COLORING BOOK


Kişisel ve Ulvi


Matthew McConaughey, 2014 yılında Dallas Buyers Club filmiyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar Ödülü kazandığında yaptığı kabul konuşmasına, sezon boyunca aldığı diğer ödüllerde olduğu gibi meşhur sözü “Alright, alright, alright” yerine “Önemli olan üç şey”den bahsederek başlamıştı: Saygı ve hürmet duyulan bir şey, dört gözle beklenen bir şey ve adımları takip edilecek biri. Kendisi için bunlar sırasıyla Tanrı, ailesi, ve 10 yıl sonraki haliydi; ama konuşmayı, herkesin bunların içini dilediği gibi doldurabileceğini hatırlattıktan sonra insanların gözünde önemli olan bu üç şey her neyse onlar için “Amin” dediğini, onlar için “Alright, alright, alright” dediğini vurgulayarak bitiriyordu. Ödülün büyük favorisi olarak gittiği törendeki zaferine çok iyi hazırlanmıştı ve güzel kurgulamış olduğu kabul konuşması, ondan beklenenin ötesine geçerek tarihin en iyileri arasındaki yerini alacaktı.

Chance The Rapper, McConaughey’in bu listesini nasıl doldururdu bilmiyoruz ama onun da en az bir maddede Tanrı’dan bahsedeceğini varsaymak çok aşırı olmasa gerek. Üçüncü albümü Coloring Book’ta önceki albümlerine benzerliklerine yakalamak mümkün, özellikle Kendrick Lamar gibi yeni nesil rapçilerde yaygın olarak gördüğümüz caz altyapısı yoğun; ancak gospel’e yakınlığı da daha önce hiç olmadığı kadar fazla. Modern gospel müziğinin en önemli isimlerinden Kirk Franklin’in kendisi için büyük bir ilham kaynağı olduğunu söyleyen Chance The Rapper, üçüncü albümüne bunu fazlasıyla yansıtmış. Coloring Book, ilk iki albümden farkını kendisi de özetliyor aslında: “We don’t do the same drugs no more.”

Kanye West ve Chicago Children’s Choir’la birlikte kaydettiği All We Got’la açılan albüm, geçmişi hatırlayarak bugün geldiği noktayı sorgulayan bir adamın kişisel paylaşımlarına dönüşeceğinin ipuçlarını veriyor: Chance The Rapper’ın boyama kitabının derinliklerindeyiz… Albüm Blessings ile hem şarkı sözü hem de müzikal anlamda zirveye ulaştıktan sonra çıtayı düşürmeden devam ederken Justin Bieber’lı Juke Jam ile Young Thug ve Lil Yachty’li Mixtape gibi sözleri itibariyle albümün kalanından ayrılan güzellikler sunmayı ihmal etmiyor. Chance The Rapper sözlerini “Black Lives Matter” hareketinden Harry Potter’a, oradan da basketbolcu Chris Paul’a kadar atıflarla kullanırken, rap’i türün temellerinden uzaklaşmadan bambaşka bir yere taşıyor, üzerinde 3 rakamı olan şapkasından sayısız tavşan çıkarıyor.

Chance The Rapper, boyama kitabını Tanrı’dan aldığı ilhamla, ona duyduğu minnetle ve gospel’leri andıran melodilerle renklendirmiş. Ancak bizlere de McConaughey’in yaptığı gibi bu kitabı istediğimiz gibi doldurabileceğimizi ve bizi birleştiren noktanın ne olduğunu hatırlatmayı ihmal etmiyor: “Music is all we got / Isn’t this all we got? / So we might as well give it all we got.”