led zeppelin ıv albüm kapağındaki dayı kim öğrendik

led zeppelin ıv albüm kapağındaki dayı kim öğrendik


tarihi bir araştırma


The Guardian ve The New York Times‘ın haberine göre, Led Zeppelin‘in Led Zeppelin IV olarak bilinen dördüncü stüdyo albümünün yayınlanmasından tam 52 yıl sonra, albümün kapağındaki dayının kimliği açığa çıktı. Kapak resminde, sırtına bağladığı uzun dallardan oluşan bir balyayla ağırlaşan, belden aşağısı tutmayan yaşlı bir adam görülüyor. Güney Batı İngiltere’de Brian Edwards adında bir araştırma görevlisi bu sahnenin orijinal hikayesini öğrendi: Albüm kapağındaki bu fotoğraf, Lot Long adında Wiltshire’lı bir kasabın geç Viktorya dönemine ait bir fotoğraftı. 

 

The New York Times’ın haberine göre, Batı İngiltere Üniversitesi Bölgesel Tarih Merkezi‘nde misafir araştırmacı olarak çalışan Edwards, bir müzayede evinde Viktorya dönemine ait bir fotoğraf albümünü incelerken bu fotoğrafa rastladı. Long’u, 1971’de yayınlandığından beri dinlediği Led Zeppelin IV albümünün kapağındaki gizemli adam olarak hemen tanıdı. Fotoğraf, şu anda Wiltshire Müzesi’nde Long’un görüntüsünü de içeren bir sergiye konu olan Ernest Farmer tarafından çekilmiş.

 

Edwards’ın keşfi sadece sakallı kasabın kimliğini ortaya çıkardığı için değil, aynı zamanda uzun yıllar boyunca resmin bir tablo olduğuna inanıldığı için de dikkate değer bir araştırma. Kaynak fotoğraf siyah beyazdı ve renklendirilmiş versiyonu hiçbir zaman bulunamamıştı.

 

Lot Long hakkında yapılan ek araştırmalar, Wiltshire Müzesi’nin web sitesinde de belirttiği gibi, 1823 yılında Mere’de doğduğunu ve 1893 yılında öldüğünü göstermektedir. Fotoğraf çekildiği sırada, Mere, Shaftesbury Road’daki bir kulübede yaşayan dul bir erkekti.

 

Wiltshire Müzesi’nde yakında açılacak Ernest Farmer fotoğrafları sergisi, Edwards’ın araştırması sırasında karşılaştığı, dönemin kırsal kesim çalışanlarının portreleri de dahil olmak üzere diğer anlara odaklanacak. Yeni albüm çıkaracak rock grubu iseniz bir ziyaret etmenizde fayda var.

 

Led Zeppelin IV album cover