marvel eskisi kadar havalı değil

marvel eskisi kadar havalı değil


waititi: zaten para için film yönetmiştim


Marvel Sinematik Evreni eski karizmasını yaratıcılar bazında kaybettiğinden beri yönetmenler pek bulaşmak istemiyor. Daha önce Marvel eseri yönetenler ise kendilerine makul sebep aramaya başlıyor.Thor: Ragnarok, Thor: Love and Thunder” filmlerini yöneten Taika Waititi, bu filmleri fakir olduğu için üstlendiğini ve hazırlık yapmak için sadece 1 çizgi roman okuduğunu söyledi. 

 

Marvel Stüdyoları’nın son 15 yılda yaptığı tüm yönetmen işe alımları arasında, Taika Waititi’nin bir “Thor” filmini yönetmesinden daha şaşırtıcı olan çok az şey vardır. Bununla birlikte, “Thor: Ragnarok” filmini yönetmesi için genç Waititi’yi getirme kararı karşılığını büyük ölçüde vermekle kalmadı (film hem mali açıdan hem de hayranlar arasında büyük bir başarı elde etti), aynı zamanda film yönetmeninin bir başka “Thor” başarısı için geri dönmesiyle devam eden bir ilişkiye yol açtı (“Love & Thunder” bir önceki film kadar iyi karşılanmasa da). Artık MCU makinesinden ayrılmış olan Waititi, bağımsız filmlerden Marvel Stüdyolarına sıçrama yapma nedenini açıklıyor. 

 

“Biliyor musunuz? O filmlerden birini yapmak gibi bir niyetim yoktu,” diyor Waititi. “Bir auteur olarak kariyerim için planımda bu yoktu. Ama fakirdim ve ikinci çocuğumu yeni doğurmuştum ve ‘Biliyor musunuz, bu çocukları beslemek için harika bir fırsat olur’ diye düşündüm.”

 

“Ve ‘Thor’, kabul edelim, muhtemelen en az popüler olan seriydi. Çocukken hiç ‘Thor’ çizgi romanı okumazdım. Elime alıp ‘Iyy‘ dediğim bir çizgi romandı. Sonra biraz araştırma yaptım ve bir ‘Thor’ çizgi romanını 18 sayfa ya da ne kadar uzunsa okudum.”

 

Öncelikle, Waititi’nin Thor projesini esasen parası için kabul ettiğini öğrenmek o kadar da şaşırtıcı değil. Bunu açıkça itiraf eden çok fazla film yönetmeni olmasa da, Marvel Stüdyoları’na sıçrama yapan pek çok kişinin motivasyonunun bu olduğu açık. Üstelik parasına bakanlar sadece yönetmenler de değil, oyuncular da Marvel’da başarılı olduktan sonra kariyerlerinde çok daha fazla maddi özgürlüğe sahip oluyorlar.

 

İkincisi ve serinin hayranları için daha da şok edici olabilecek şey, Waititi’nin Thor’u bir karakter olarak sevmediğini ve işi kabul etmeden önce kahramanın tarihi hakkında neredeyse hiç araştırma yapmadığını itiraf etmesidir. Kaynak materyalle ilgili bu tür bir saygısızlık normalde fandom tarafından çarmıha gerilmekle karşılanırdı çünkü çizgi roman evrenine ve tarihine büyük saygı duyuyorlar. Bununla birlikte, Ragnarok’un başarısı göz önüne alındığında, Waititi’ye bunu söylediği için gerçekten nefret etmek zor. Beğenin ya da beğenmeyin, auteur yönetmenin Thor serisinin The Dark World felaketinden sonra çehresini bu kadar olumlu anlamda değiştirdiği inkar edilemez. 

 

Ne olursa olsun, Waititi’nin yakın zamanda Thor’a ya da Marvel Sinematik Evrenine dönmeye pek niyeti yok gibi görünüyor. Star Wars serisinde bir şeyler yapmak da dahil olmak üzere gerçekleştirmek istediği bir dizi projesi var. Fakat her iki franchise’a sahip Disney, bu açıklamalardan sonra tavır alacak mı göreceğiz.