yeni sag-aftra sözleşmesi ile hollywood’un seks sahneleri nasıl değişecek?

yeni sag-aftra sözleşmesi ile hollywood’un seks sahneleri nasıl değişecek?


yakınlaşma koordinatörü nedir?


Yeni Oyuncular Birliği anlaşması resmi olarak “yakınlaşma koordinatörlerini” tanıyor. Eski köye yeni adet, Intimacy Coordinator nedir ve Hollywood seks sahneleri ile ne alakası var? 

 

SAG-AFTRA’nın aylarca süren grevinin ardından bu ayın başlarında Amerikan Sinema Oyuncuları Sendikası (AMPTP) ile vardığı geçici anlaşma, Hollywood setlerinde yakınlaşma koordinatörlerinin kullanımını resmi olarak düzenleyen Sexual Harassment Prevention (Cinsel Tacizi Önleme) bölümünü de içeriyor.

 

Yeni sözleşmede “Yapımcı, çıplaklık ya da seks eylemleri içeren sahnelerde bir Yakınlaşma Koordinatörü görevlendirmek için elinden geleni yapacaktır” ifadesi yer alıyor. “Yapımcı ayrıca, bir oyuncunun ya da oyuncu temsilcisinin diğer sahneler için bir yakınlaşma koordinatörü görevlendirilmesi yönündeki taleplerini de iyi niyetle değerlendirecektir. Yapımcı, yakınlaşma koordinatörü talep ettiği için sanatçıya karşı hiçbir yaptırımda bulunmayacaktır.

 

SAG-AFTRA müzakere komitesi ve yönetim kurulu üyesi Caitlin Dulany Rolling Stone‘a yaptığı açıklamada, “Bu, yakınlaşma koordinatörlerinden bahsedilen ilk sözleşme” dedi. “Konu bu olduğunda rahatsız edici ya da muhtemelen travmatik bir deneyim yaşanmasının çok yaygın olduğunu düşünüyorum. Bu bizim için de setlerimiz için de sağlıklı değil, dolayısıyla sözleşmemizde bunun yer alması büyük bir zafer.”

 

Sanırım tüm kariyerim boyunca bu tür durumlarda kendimi savunmaya alışmıştım ama bu çok korkutucu olabiliyor. Bence mahrem sahnelerde yanımda birinin olması çok daha güzel olurdu,” diye ekledi. “Geçmişte kendinizi savunuyordunuz ama endişe orada daimdi. Rahat, yaratıcı, mutlu bir insan olmak yerine bir savaşçı olmak gibi bir şey.

 

Yapımcıların tacizi rapor etmek için açık ifadeler sunmasını ve tacizi önleme programlarını “‘tetikleyici’ nitelikteki sahneleri ve durumları travmaya duyarlı bir şekilde ele almak” için en iyi uygulamaları kapsayacak şekilde revize etmeyi taahhüt etmesini öngören anlaşmayı onaylamak için Screen Actors Guild üyelerinin 5 Aralık’a kadar oy kullanmaları gerekiyor. Oyuncuların da rollerinde beklenen çıplaklık ya da cinsel ilişki sahneleri konusunda önceden bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

 

SAG müzakere komitesine danışmanlık yapan bir mahremiyet koordinatörü olan Alicia Rodis, sözleşmede mesleğin tanınmasının önemini vurguladı.

 

Yakınlaşma Koordinatörlerinin Görev Tanımı Nedir?

 

Yakınlaşma koordinatörleri, film ve televizyon yapımcılığının giderek daha standart bir parçası haline gelmektedir ve oyuncuların seks sahneleri veya çıplaklık çekerken kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Film ve televizyon için canlandırılan seks ve çıplaklık sahnelerinin koreografisi ve koordinasyonu konusunda uzmanlaşmıştır. Yakınlaşma koordinatörleri sahne öncesinde olan biteni gözden geçirmeleri için oyuncu çiftlere terapi hizmeti sunarlar. Oyuncuların cinsel haklarını korur, oyuncunun farkında olmadan istismar edilmesini önlemeye çalışır.