lotr için hayran kurgusu kitabı yazan adam amazon’un telif bariyerine takıldı

lotr için hayran kurgusu kitabı yazan adam amazon’un telif bariyerine takıldı


amazon'a davayı açan kendisi bir de


Bir Yüzüklerin Efendisi hayranı, Amazon’a kendi yazdığı hayran kurgusundan dolayı telif davası açıp ardından davayı kendi aleyhine kaybetti. Şaka gibi olay.

 

ABD’li LOTR hayranı yazar Demetrious Polychron, “mükemmel” olarak nitelendirdiği Yüzüklerin Efendisi’nin devamı niteliğindeki Kral Kardeşliği adlı kitabını 2022 yılında yayınladı. Kitabın, seriden esinlenen yedi bölümlük bir serinin ilki olmasını planlıyordu.

 

Ancak bir sonraki Nisan ayında Polychron, kitabının telif haklarını ihlal ettiğini iddia ettiği spin-off TV dizisi The Rings of Power için Tolkien mirasına ve Amazon’a dava açmaya çalıştı., Kaliforniya mahkemesi, asıl telif yasasını delenin Polychron’un kitabı olduğuna karar vermesinin ardından davayı reddetti.

 

Bunun üzerine Tolkien’in mirasını yöneten kadro, Polychron’a karşı ayrı bir dava açarak Kral Kardeşliği’nin tüm fiziksel ve dijital kopyalarının imha edilmesini ve fanfiction serisinin daha fazla dağıtılmaması için kalıcı tedbir kararı alınmasını talep etti.

 

ABD mahkemesi ayrıca Polychron’un davasıyla bağlantılı olarak Tolkien malikanesine ve Amazon’a toplam 134.000 $ (106.000 £) avukatlık ücreti ödenmesine karar verdi.

 

Kararı veren Yargıç Wilson, Polychron’un telif hakkı korumasına yönelik orijinal talebini, eserinin tamamen Yüzüklerin Efendisi’ndeki karakterlere dayandığı göz önüne alındığında “mantıksız” ve “anlamsız” olarak nitelendirdi.

 

Mirasın İngiltere’deki avukatı, Maier Blackburn’den Steven Maier şunları söyledi: “Bu, izinsiz yazar ve yayıncıların JRR Tolkien’in çok sevilen eserlerinden bu şekilde para kazanmasına izin vermeyecek olan Tolkien mirası için önemli bir başarıdır.

 

“Bu dava, Yüzüklerin Efendisi’nin telif haklarının ticari bir temelde ciddi bir şekilde ihlal edilmesini içeriyor. Benzer niyetlere sahip olabilecek diğer kişileri caydırmak için yeterli olacağını umuyoruz.”

 

Yani beğendiğimiz kurgu eserden esinlenen başka bir eser ya da devam hikayesi yazmak, hayran işi de olsa para kazanılan noktada doğal olarak suç kabul ediliyor. Kitap bir yana, Amazon’un kimseye izletemediği dizi The Rings of Power hayatında ilk kazanımı elde etmiş oldu. Helal.