stephen king’in bir türlü filme uyarlanamayan o romanı artık the hunger games yönetmenine emanet

stephen king’in bir türlü filme uyarlanamayan o romanı artık the hunger games yönetmenine emanet


francis lawrance'ın sorumluluğu büyük


Yıllar boyunca Stephen King‘in eserlerinin tonlarca film uyarlaması yapıldı, ancak üretken yazarın ilk romanlarından biri hiç beyaz perdeye aktarılmadı: Bahsedeceğimiz romanı, 1979 tarihli “The Long Walk“. Aralarında George A. Romero ve Frank Darabont‘un da bulunduğu pek çok yönetmen yıllar boyunca bu kitabı filmleştirmek için kolları sıvamışlardı. Ancak THR‘a göre, “The Hunger Games“in yönetmeni Francis Lawrence şu anda projede başı çekiyor gibi görünüyor. Yayın kuruluşu, Lawrence’ın romanın haklarını alan Lionsgate için uyarlamayı yöneteceğini bildirdi.

 

“The Long Walk“, konusu düşünülürse Lawrence için biçilmiş kaftan. 

 

Distopik bir geleceğin Amerika’sında her yıl gençler arasında şiddet içeren, yürüyüş temalı bir yarışma düzenlenir. King’in Richard Bachman takma adıyla yazdığı roman, ABD’nin her eyaletinden ikişer kişi olmak üzere 100 gencin, sadece bir kişi ayakta kalana kadar ABD’nin 1 numaralı karayolunda saatte en az dört mil hızla sürekli yürümelerini konu alıyor. Eğer bir yarışmacı belli bir hızın altına düşerse, gençlerin her hareketini takip eden askerler tarafından vurularak öldürülüyor.

 

Bu, yönetmen ve stüdyo arasındaki bir başka işbirliği; birlikte yaptıkları en son çalışma “The Hunger Games: The Ballad Of Songbirds & Snakes,” şu anda sinemalarda.  Roy Lee The Long Walk’un yapımcı ekibinin başında yer alırken, Meredith Wieck ve Erin Jones-Wesley de Lionsgate adına filmi denetliyor. 

 

Lionsgate Motion Picture Group başkanı Joe Drake yaptığı basın açıklamasında, “Francis’le çalıştığımız güçlü yaratıcı işbirliği ve başarıdan keyif aldığınızda, bu deneyimi mümkün olduğunca tekrarlamak istersiniz” dedi. “Onunla The Long Walk filminde yeniden bir araya gelmekten daha fazla heyecan duyamazdık. O gerçekten eşsiz bir yetenek.”

 

Daha önce de belirtildiği gibi, kitabın ilk yayınlanmasından bu yana birçok film yapımcısı romanı uyarlamayı denedi ve başarısız oldu.  New Line, James Vanderbilt’in senaryosunu yönetmek üzere yönetmen André Øvredal ile romanı filme dönüştürmeye çalışan son stüdyo oldu. Ancak bir türlü sonuca ulaşamayan New Line’ın uyarlama hakları geçen yaz sona erdi ve bu da Lionsgate’in kendi çekimleri için devreye girmesine olanak sağladı.

 

1979’da yazılan The Long Walk romanı, King için erken bir dönüm noktasıdır ve Suzanne Collins’in “Hunger Games” kitap serisini de etkilediği aşikar. Peki Hunger Games dışında başarılı sayamayacağımız Francis Lawrence projenin altından kalkabilecek mi? King’in romanı Collins’in serisinden bile daha acımasız. 

 

Francis Lawrence’ın filmografisinde, 2018’de çektiği “Hunger Games: Red Sparrow” ve 2022’de Netflix için çektiği “Slumberland” eleştirmenlerce beğenilmemiş ve nispeten başarısız olmuştu.

 

Aklımızdaki diğer büyük soru ise Lawrence ve Lionsgate’in The Long Walk’a ne zaman başlayacağı hakkında. Lawrence halihazırda 2005 yapımı “Constantine” ve 2007 yapımı “I Am Legend“ın devam filmlerinin yanı sıra Netflix için “BioShock” video oyunu serisinin live action uyarlamasıyla ilgileniyor. “The Long Walk” tüm bunların arasında nereye oturacak? Bunu zaman gösterecek ama umarım bu King’in romanının bir kez daha filme çekilemeyeceği anlamına gelmez.