yılların zeki demirkubuz söylentisine nuri bilge ceylan’dan cevap geldi

yılların zeki demirkubuz söylentisine nuri bilge ceylan’dan cevap geldi


üç maymun meselesi


Son olarak “Kuru Otlar Üstüne” filmiyle 76. Cannes Film Festivali’nde yarışan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandığı “Kış Uykusu” filminin kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Ceylan kitapta “Üç Maymun” filmini Zeki Demirkubuz’un senaryosundan çektiği iddiasına yanıt verdi. Söylenti şuydu: “NBC’nin Üç Maymun filminin olay örgüsü, Zeki Demirkubuz’dan arak.”

 

Kulis dedikodularına göre Demirkubuz ve Ceylan’ın küsme sebebi: Üç Maymun. Gerçekliği kanıtlanmamış söylev şöyle;

Zamanında Zeki Demirkubuz ve NBC aynı evde yaşıyorlar. Demirkubuz, Yılmaz Güney’in Baba filminin yeni versiyonunu çekmek istiyor. Bunu da yakın arkadaşı Nuri Bilge Ceylan’a planı planına anlatıyor. 

 

Hatta Demirkubuz senaryoyu yazıyor, oyuncularını bile seçmeye başladığını söylüyor. Aradan zaman geçiyor ve Demirkubuz’un kulağına arkadaşının Üç Maymun filminin çekimlerine başladığı geliyor. Demirkubuz anlattıklarını arkadaşının çektiğini görünce tavır alıp küsüyor. Hatta Demirkubuz’un Yeraltı filmindeki arkadaşlarından çaldığı hikayelerle “Ankara Sıkıntısı” kitabını yazıp meşhur olan ödüller toplayan karakterin Nuri Bilge’ye bir gönderme olduğu düşünülüyor.

 

“Kibirden, kendini beğenmişlikten, bütün bu dağları ben yarattım havalarından, süslü kişiliklerden nefret ederim. Arkadaşlığın karşılıklı, açık sözlü ve yalansız olanı için canımı veririm.”

 

Söylentinin bu kadar yayılması, insanların aklına yatmasından kaynaklanıyor. Çünkü iki sinemacının tarzı birbirinden farklı. Üç Maymun ise NBC sinemasında en ayrı duran film olarak tanımlanıyor. Üç Maymun’daki gibi kent yoksulları, ötekiler ve gettoların olay örgüsü, Zeki Demirkubuz sinemasıyla özdeşleşti. 

 

 

Ceylan’dan Demirkubuz Açıklaması:

 

“Bugün sosyal medyada ‘Yeraltı’ filminde yer alan imalardan ve göndermelerden hareketle, ‘Üç Maymun’ filmini Zeki’nin senaryosundan yola çıkarak, ondan çalarak yaptığımı iddia eden bir tartışmayla karşılaştım.”

 

“Tabii ki yok böyle bir şey. Aslında bunu Zeki de çok iyi biliyor ama nedense öyle bir şey varmış gibi bir izlenim yaratmayı da tercih ediyor. Yani açıkça söylemiyor, onun yerine icabında kolaylıkla inkar edebileceği güvenli bir mesafeden yapıyor bunu.”

 

“Bence çok ayıp ediyor. Bunca yıl arkadaşlık ettik, birbirimize ne yardımlar ettik sonuçta. 

 

Yarışma duygusunu anlarım ama hiç değilse sportmence yapılabilmesini beklerdim. Böyle bel altından vurarak değil.”

 

“Üç Maymun filmini seyretmediğini de söylemiş üstelik. İnsan izlemediğini iddia ettiği bir film için nasıl böyle şeyler ima eder?”

 

“Belki de 2006 yılında (yani Üç Maymun’dan iki yıl önce) çok da önemli olmayan bazı şeyler yüzünden kendisine birden soğuk davranmaya ve ardından -biraz üzülerek de olsa – görüşmemeye başladığım için intikam alıyordur kendince.”

 

“Filmine itinayla hesaplanmış detaylar yerleştirerek çamur at izi kalsın şeklinde incelikli bir strateji yürütmüş. Piyasada yarattığı izlenime bakılacak olursa isteğine ulaşmakta başarılı olmadığı söylenemez. 

 

Aşağılanan ben oldum ama aşağılık olan kesinlikle ben değilim.”